z představení opery Rusalka

z představení opery Rusalka | foto: ČTK

Nová inscenace Rusalky je spíš než pohádka psychologické drama

  • 3
Hlavní událostí druhého dne mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro bude premiéra nového nastudování Dvořákovy Rusalky v Národním divadle.

Nová, v dějinách naší první scény již 13. inscenace opery Rusalka Antonína Dvořáka bude uvedena večer v historické budově Národního divadla. Titulní roli ztvární Maria Haanová, úlohy Prince se zhostí Aleš Briscein a Vodníka renomovaný slovenský basista Štefan Kocán.

z představení opery Rusalka (Dagmar Pecková jako Ježibaba, Maria Haan jako Rusalka)Prvkem odlišujícím novou inscenaci od předchozích nastudování Rusalky je propojení rolí Ježibaby a Cizí kněžny. V této dvojroli dnes diváci uvidí světově proslulou mezzosopranistku Dagmar Peckovou.

Inscenátoři slibují, že nejčastěji uváděné operní dílo nebude ani pohádkovým, ani extrémně moderním představením a přinese nový pohled na psychologii hlavních aktérů dramatu. Hudbu nastudoval letos osmadvacetiletý šéfdirigent Pražské komorní filharmonie Jakub Hrůša.

Režisérem představení je umělecký šéf opery Národního divadla Jiří Heřman. Ten o svém pojetí říká: "V osudu Rusalky, ale i Ježibaby, jde o konflikt člověka se sebou samým a s okolním světem, s nímž není smířený. Je to drama cesty za poznáním, ze které není návratu."

z představení opery Rusalka (zleva: Valentin Prolat jako Princ, Maria Haan jako Rusalka, Dagmar Pecková jako Cizí kněžna)

Ve Smetanově síni Obecního domu dnes zopakuje Symfonický orchestr Českého rozhlasu cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany, který zazněl již v úterý na zahajovacím koncertu. Ve Dvořákově síni Rudolfina poměří v rámci soutěže Pražského jara své interpretační umění čtveřice zahraničních flétnistů, které doprovodí Komorní filharmonie Pardubice.

,