No Name

No Name umějí bezprostřední hity

  • 1
Na albech kapel Chinaski a No Name, která vycházejí tento týden, se ukazuje odlišné pojetí popu, byť obě desky aspirují na prodejní trháky roku. Zatímco Chinaski jsou spíše tvůrci rádiových hitů, košičtí No Name servírují album Čím to je?! jako velmi vyvážený celek.

I v něm zazní jednoznačné hity Starosta, Medzi blokmi, Stromy, Za oknami nebo Na tej istej vlne. Nejsou to písně postavené pouze na okamžité melodické přitažlivosti.

Lze se k nim vracet a z hudebního poprockového koláče "vyzobávat" rozinky kytarových, klávesových sól nebo různé aranžérské lahůdky.

Od starších písní Žily, Ty a tvoja sestra a poté, co vydala tři alba, se kapela posunula k vyzrálejší muzice.

Žádná z jedenácti písní nepůsobí komplikovaně, přitom texty se vymykají běžnému plácání o lásce. Členité skladby jsou často vystavěné z předeher, refrénů, slok a několika meziher, které muziku stáčejí k jazzrocku (Stromy) nebo artrocku, zvláště ve výtečné kompozici Za oknami.

Každá skladba je vlastně jiná - bez toho, že by byla narušena soudržnost alba. Zatímco titulní píseň Čím to je se rozroste jako košatý hymnus zkrášlený smyčci a sbory, skladba Čas minulý stojí na svěžím klavírním doprovodu. Kapela a její zpěvák Igor Timko přesně vědí, kdy přibrousit kytary (Keby), či nechat vyznít mezi tóny ticho.

Třeba v baladě Cesta nebo v závěrečné písni To bude vekom, za kterou by se nemusel stydět žádný ze špičkových československých šansoniérů.

Kapela, zvyklá hrát stovku koncertů ročně, nabrala obrovskou porci zkušeností. A naučila se s nimi zacházet.

Písně nejsou přehlcené muzikou, zní vzdušně, živě a kypí muzikantskou radostí, která okamžitě přeskočí na posluchače.


Témata: Chinaski