Nicolae Moldoveanu

Nicolae Moldoveanu se narodil v Rumunsku a jako dítě začínal hrou na housle a klavír. Pokračoval studiem dirigování v Německu, Velké Británii a Švýcarsku. Od roku 1986 studoval u Horsta Steina a Ralfa Weikerta na Vysoké hudební škole v Curychu, Basileji a Bernu a navštěvoval mistrovské kurzy u Lothara Zagroška a Sergia Celibidacheho. Na Royal Academy of Music v Londýně byl jeho učitelem Colin Davis. Absolvoval též kurzy u Leonarda Slatkina a Rogera Norringtona.

Spolupracoval s mnoha orchestry, jako například s Orchestrem Tonhalle v Curychu, Berlínští symfonikové, Symfonickým orchestrem Bavorského rozhlasu, Královskou liverpoolskou filharmonií, BBC Philharmonic a Manchester Camerata. Nicolae Moldoveanu často řídí sborové koncerty.

Mezi všemi jmenujme Philharmonia Chorus of London,  Bournemouth Symphony Chorus, Tölzer Knabenchor v Mnichově a Transylvanian Chorus v rodném Rumunsku. V poslední době dirigoval Anglický a Skotský komorní orchestr, uvedl Dona Giovanniho ve Velšské národní opeře a Coppelii s Královským baletem při zahájení sezóny v rekonstruovaném Royal Opera House.