Potrvzenou hvězdou festivalu Sonisphere jsou Megadeth.

Potrvzenou hvězdou festivalu Sonisphere jsou Megadeth. | foto: Profimedia.cz

Nejdřív Metallica, nyní Alice In Chains. Festival Sonisphere hlásí další jména

  • 4
Na oficiálních či fanouškovských internetových stránkách se objevily informace, že na letiště v Mimoni, kde má "putovní" festival Sonisphere 19. června svou první českou zastávku, míří kromě Metalliky i radikální pankáči z Rise Against či jedna z ikon grunge, americká kapela Alice In Chains.

Té se loni podařil po čtrnácti letech nečinnosti comeback s deskou Black Gives Way to Blue. Přestože se musela vyrovnat se smrtí frontmana Layna Staleyho, fanoušci nového frontmana Williama DuValla přijali. Vyprodaný byl i jejich loňský koncert v pražské Lucerně.

Organizátoři festivalu Sonisphere účast obou kapel na festivalu odmítli potvrdit, ale zároveň i vyvrátit. "V tuto chvíli to nemůžu komentovat. Další hvězdy budeme oznamovat až v pondělí," uvedl za pořadatele Jakub Siňor z agentury HPK.

Metallica i bývalí Black Sabbath

Dosud potvrzené kapely, které nový festival, jenž bude mít své zastávky mimo jiné i ve Švýcarsku, Polsku, Švédsku, Bulharsku, Řecku a dalších zemích, slibuje, cílí především na vyznavače tvrdého rocku.

Tom Araya z kapely SlayerKromě Metalliky je už potvrzený i zbytek "velké čtyřky", tedy nejslavnějších trashmetalových kapel historie, kterými jsou Slayer, Anthrax a losangeleští Megadeth, kteří nedávno vydali album Endgame.

Megadeth navíc pro své fanoušky připravili další lahůdku – do jejich sestavy se po letech vrací zakládající baskytarista David Ellefson.

Již oznámeným lákadlem je i vystoupení formace Heaven & Hell. Tu tvoří zkušení harcovníci rockové scény, kteří hráli především v kapele Black Sabbath po odchodu zpěváka Ozzyho Osbourna.

V Black Sabbath od roku 1980 vystřídal Osbourna za mikrofonem Ronnie James Dio, který opět po boku někdejších parťáků zpívá i s Heaven & Hell. Loni pod tímto názvem vydali i povedené CD The Devil You Know.

Metallica s novým DVD

Novinky hlásí i hlavní hvězda festivalu, americká Metallica, na jejíž poslední sólový koncert v pražském Edenu dorazilo přes 30 tisíc fanoušků. Začátkem března se výhradně v internetových obchodech objeví na DVD a Blu-ray discích záznam z koncertu, který kapela odehrála v amfiteátru ve francouzském městě Nîmes.

Metallica - James HetfieldKromě magické atmosféry místa nový materiál nazvaný Francais Pour Une Nuit slibuje více než dvě hodiny největších hitů kapely, mezi něž patří písničky jako Enter Sandman, Master Of Puppets či Nothing Else Matters.

Doplňovat jej bude i více než čtyřicetiminutový rozhovor s kapelou a v obsáhlém bookletu nebudou chybět fotky ze zákulisí.

Vstupenky

Vstupenky na festival nejsou i vzhledem k množství zvučných zahraničních jmen nejlevnější. Nejlacinější lze nyní pořídit v předprodejních sítích za 1 690 korun.

K pódiu se lístky prodávají za 2 390 korun. Koncem ledna ještě pořadatelé do oběhu pustili i VIP vstupenky, které přijdou na 4 995 korun.

Ke komfortu, který za to pořadatelé slibují, patří stání u pódia, VIP areál s barem a nealkoholickými nápoji a s občerstvením zdarma a oddělené parkování.