Primal Scream (Bobby Gillespie) | foto: EMI

Další hvězdou festivalu Metronome bude energická kapela Primal Scream

  • 0
Novinka v programu Metronome Festivalu Prague potěší hned několik skupin fanoušků. Skotská kapela Primal Scream prošla zajímavými stylovými proměnami, až dosáhla syntetického projevu, v němž dokázala, že dobrá hudba je jen jedna. Festival se na pražském Výstavišti koná 21. a 22. června 2019.

Není mnoho kapel, které by vydaly po sobě tak radikálně odlišná, a přitom vlivná alba, jako se to povedlo Primal Scream v první polovině 90. let. Na scéně se pohybovali sice už od roku 1982, ale jejich první dvě desky v dobovém indierockovém duchu nezaznamenaly žádný mimořádný ohlas.

To se výrazně změnilo v roce 1991. Album Screamadelica způsobilo velký třesk a pomohlo prosadit novou podobu psychedelie a soudobou taneční hudbu, konkrétně acid house, jako máloco jiného.

Zatímco ještě doznívala pověst Primal Scream jako vůdců aktuální taneční hudby, kapela se zamilovala do rokenrolu a v roce 1994 vydala desku Give Out But Don’t Give Up, kterou uvedl do hitparád nejúspěšnější singl kapely Rocks. Je zcela nepochybné, že právě toto album bylo jedním z těch, které pomohlo usmířit v těch letech rozhádané posluchačské tábory rockerů a fanoušků taneční scény.

V následujících letech Primal Scream svůj projev syntetizovali. Někdy přidali víc elektroniky, jindy se přiklonili blíže rocku, zásadní pro ně však vždy byl zpěv a charisma frontmana a dnes posledního zakládajícího člena Bobbyho Gillespieho. Celkem vydali jedenáct řadových alb, to poslední s názvem Chaosmosis před dvěma lety. Tradiční miláčci českého publika přivezou tentokrát program postavený jako svoje „best of“.

Pořadatelé Metronome Festivalu už pro příští ročník ohlásili britskou nadžánrovou skupinu Morcheeba, německé klasiky elektroniky Kraftwerk nebo polské elektropopové trio KAMP! Vstupenky se nyní prodávají ve zvýhodněné vánoční edici na oficiálním webu festivalu www.metronomefestival.cz.