Otakara Petřinu juniora znají lidé spíš pod jménem Marpo.

Otakara Petřinu juniora znají lidé spíš pod jménem Marpo. | foto: Adam BartasMetro.cz

Marpo vydal v třiatřiceti biografii. Děkuje Chinaski a mluví o Lenny

  • 6
Vzestupy i pády rapera a boxera Marpa líčí opulentní kniha nazvaná Otakar III. Hudebník v ní líčí své dětství, cestu ke slávě i soukromé vztahy.

Jasně, Marpo, vlastním jménem Otakar Petřina, to dotáhl dál, než kdokoliv čekal. Od frackovitého rapera ke kytarám a vyprodané O2 areně. S výhledem na plánovaný obří koncert s jeho Troublegangem v pražských Letňanech je těžko poměřitelnou veličinou domácí hudební scény. Přesto biografie Otakar III. vyvolala pár pozdvižených obočí, vychází totiž v Marpově třiatřiceti letech.

Fotograf a autor knihy Tomáš Beran to naštěstí vysvětluje hned v úvodu – původně měl dokumentovat přípravy halové show, ale eskapády hudebníkova života i Marpova energie jej nakonec strhly k tomu, aby dal dohromady výpravnou třísetstránkovou publikaci.

Série monologů

Fanoušci nejspíš nebudou váhat. Ale co může pompézní kniha přinést ostatním? Spoustu obrázků. Od svatby rodičů přes dětské výkresy a společnou fotku s Kodymem a P.B.CH. z 90. let, rapové začátky, účinkování v kapele Chinaski, přípravu vlastního koncertu v O2 areně po triumf v hale plné světel. Hodně fotek s dětmi.

Textová část nabízí spíš sérii mnoha monologů než rozhovor – hlavní slovo tu samozřejmě má Marpo, ale prostor dostávají i jeho maminka či dnes už bývalí kolegové z Chinaski, kterým podle Marpa „věčně vadily trioly“, když se zlepšil na bubny a začal hrát složitěji. Nicméně kapele přiznává, že díky ní získal velké know-how. „Hiphopeři (čest výjimkám) jezděj jenom pro prachy, nemají ani vlastní mikrofon,“ tvrdí. Zákulisí velké kapely jej naučilo, jak to dělat lépe: „Za tohle můžu Chinaski fakt děkovat. Ani o tom nevědí, ale na Troublegangu mají obrovskej podíl.“

Největší problém podobných autorizovaných biografií bývá sebeglorifikace. Těžko soudit, nakolik ze sebe Marpo prostřednictvím Berana dělá lepšího člověka, ale nepříjemným tématům se nevyhýbá. To znamená hlavně rozpad manželství a nový vztah se zpěvačkou Lenny, který komentuje i ona sama. První setkání, hudební spolupráci nebo vztah k Marpovým dětem. A také to, jak ji ovlivnil jako hudební profesionál.

„V Čechách je fůra interpretů, kteří jsou populární, a v zákulisí se chovají jak kokoti. Ota je strašně pozornej a slušnej, všem jde poděkovat, včetně posledního technika,“ líčí Lenny. V některých pasážích se mohlo i škrtat, ale to by zas padla cenná autenticita, která věčnému bojovníku Marpovi docela sluší.

19. prosince 2018