Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Marie Rottrová slaví 80. Dřív nechtěla zpívat v češtině, dnes ji brání

  8:05
Zpěvačka Marie Rottrová slaví osmdesáté narozeniny. Oslavy kvůli onemocnění covidem zrušila, připomíná se však kompilačním albem Lady Soul s třinácti hity a novou písní Pozhasínej.
Marie Rottrová

Marie Rottrová | foto: Jan ZátorskýMAFRA

Autorem novinky je zpěvaččin syn Vítek Kučaj, napsal ji už před pár lety, takže ji, jak sama říká, už nějakou dobu slýchala.

„A když jsem přemýšlela o nové bonusové písničce na desku, napadla mě zrovna tahle. Líbí se mi, má sváteční atmosféru, LP navíc vychází krátce před Vánocemi,“ vysvětluje Marie Rottrová.

Zbytek alba tvoří, jak název napovídá, soulově laděné a česky otextované skladby z repertoáru Raye Charlese, Arethy Franklinové, Dona Covaye, ale také ty autorské z rodinné dílny. Píseň Labutě složila sama Marie Rottrová, autorem Když hvězda padá je její bývalý manžel Vlastimil Kučaj.

„Novináři i diváci se mě často ptají, které svoje písničky mám nejradši. Když jim odpovídám, občas zapomenu na soul ze svých začátků, který miluju. Možná za to můžou moji rodiče, kteří mi v šedesátých letech koupili rádio, na němž se dala naladit stanice Radio Luxembourg, a já jsem objevila nový svět! 

V té době jsme s manželem Vlastíkem Kučajem a dalšími ostravskými muzikanty postavili skupinu Majestic a měli jsme cíl – hrát soul! Scházeli jsme se doma, natáčeli písničky na magnetofon, psali i svoje vlastní a se zápalem jsme je hráli na ‚čajích‘,“ vyznává se zpěvačka v průvodním textu na vnitřním obale alba Lady Soul.

Rodačka z Ostravy-Hrušova, původním jménem Marie Rotterová, měla vždy velmi široký záběr. Vyrůstala v hudebně činné rodině, otec byl varhaník, skladatel a pedagog, matka zpívala ve sboru a také amatérsky v operetě.

Kromě soulu se Marie Rottrová věnovala šansonům, jejím prvním nakročením do žánru byla píseň To mám tak ráda, v originále od Serge Lamy. Český text napsala Jiřina Fikejzová a jak mi Marie Rottrová v jednom rozhovoru prozradila, před touto skladbou žánr šansonu příliš nevyhledávala.

„Tíhla jsem spíš k anglosaské muzice, ale Jiřinin text byl tak krásný, že jsem ho s chutí nazpívala.“ Další velký hit Lásko... od skladatele Jaroslava Wykrenta bylo zase její premiérové vybočení ze soulové éry a začátek zpívání v českém jazyce. Jak sama přiznala, soul a rhythm and blues se jí v něm zpívat nechtělo.

„Měla jsem dojem, že to v češtině nikdy nemůže vyznít jako v originále. Pak jsem ale začala spolupracovat s výbornými textaři a došlo mi, že když má český převod textu smysl, rytmus a dobře se zpívá, není v tom problém.“

Podobně ostatně smýšlel i Pavel Bobek, který dlouho odolával češtině, řka, že je pro country nemyslitelná. Než mu první české texty začal nosit Jiří Grossmann. S Pavlem Bobkem Marie Rottrová nazpívala duety S tím bláznem si nic nezačínej, v originále Don’t Fall In Love With a Dreamer od Kim Carnes a Kennyho Rogerse, a Divoká růže, což je do češtiny převedený song Where The Wild Roses Grow.

Jeho autorem je Nick Cave, který ho zpívá s Kylie Minogue. Když si oba zpěváci přečetli původní morbidní text, zalekli se, že nic tak krvavého zpívat nebudou. Upokojila je až česká slova Pavla Vrby, jež jsou proti originálu přece jen mírnější.

Průběh nemoci mám mírný, prozradila Rottrová

Plánované oslavy 80. narozenin musela Marie Rottrová zrušit, kvůli onemocnění covidem bude do 20. listopadu v karanténě. 

„Jsem naočkovaná a mám lehký průběh s lehkým kašlem. Doufám, že budu brzy fit,“ prozradila zpěvačka v pátek Rádiu Impuls. K oslavám podotkla, že ji čekají hned dvě: „Slavnostní oběd s rodinou a o té druhé moc nevím. Jde o něco velkého, chystá ji syn s manželem, asi to bude něco muzikantského.“

Z dalších zpěvaččiných duetů se sluší připomenout ještě Klíč pro štěstí s Jiřím Bartoškou na text Pavla Kopty. Jde rovněž o předělávku, v originále se skladba jmenuje Thought I’d Ring You a nazpívali ji Shirley Bassey a Alain Delon. Na coververze měla Rottrová štěstí vždy, jen díky ní se mezi českými posluchači stala hitem skladba She’s Gone, jinak zapomenuté béčko singlu kapely Black Sabbath. U nás ji známe jako Lásko voníš deštěm – autorem českého textu je Jaromír Nohavica – a její kvality ocenili i samotní britští rockeři.

„Sabbati měli na svých webových stránkách, že je to nejpovedenější předělávka téhle písničky, která kdy vznikla. Vždy, když ji zpívám, vzpomenu si na klip, v němž kráčím nočním deštěm zmáčenou Ostravou,“ říká Rottrová. Kromě toho natočila skladbu Muž č. 1. od skupiny The Jacksons, v níž začínal Michael Jackson, a také písně od Debbie Harry, zpěvačky Blondie.

„Díky mým pubertálním synům unás doma pořád hrál punk, lezlo mi to i ušima. Potom přišli s novou vlnou a to se mi líbilo, třeba The Police. Já jsem přístupná i nové muzice, člověk nesmí ustrnout a aspoň to vnímat,“ svěřila se.

Stejně jako na hudební kvalitu svého repertoáru, ať už původního, nebo převzatého, dbala i na textovou náplň. Dlouho odolávala zpívané ve výše zmíněné češtině, pak si ji ale vychutnávala od mistrů svého oboru.

A když už byla v předchozích odstavcích řeč o jejím neuzavírání se současné muzice, je třeba připomenout i výhrady, které k ní Marie Rottrová má. Vadí jí především dnešní neúcta k češtině a fakt, že si nikdo neláme hlavu s tím, že zní kostrbatě a jsou v ní obrácené přízvuky. Podle ní by si tehdejší textaři nikdy nedovolili zacházet s jazykem tak, jak se s ním zachází nyní.

Starosvětská poctivost, upřímnost a úcta k posluchači. Tak prosté to je. Připočtěme stále jistý a okamžitě rozpoznatelný hlas, charizma a dostaneme odpověď na otázku, čím Marie Rottrová byla a stále je tak výjimečná, když vlastně na první pohled působí úplně obyčejně.

Empatická a otevřená, hodnotí první dámu autorka dokumentu Šorelová

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

VIDEO: Mrknete a vše se promění. Patnáctiletá La Putyka láká na Okamžik

26. dubna 2024  15:38

Cirkusové šapitó Azyl78 už brzy odhalí svou plachtu, aby pozvalo diváky na aktuální novocirkusovou...

Zemřel Mike Pinder z Moody Blues. Jejich megahit zpívaly Bílá i Rottrová

26. dubna 2024  13:06

Ve věku 82 let zemřel Mike Pinder, zpěvák a klávesista britských The Moody Blues. Pinder byl...

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

26. dubna 2024

Rozstřel Ilja, David, Jakub. Česká televize v sobotu uvede dokument o třech generacích herecké Dynastie...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...