Letní kapela | foto: Vojta Veškrna

RECENZE: Letní kapela dokáže nadchnout v kterémkoliv ročním období

  • 0
Pod názvem Letní kapela se skrývá nejnovější počin zpěváka, textaře a výtvarníka Jaromíra Švejdíka, známého jako Jaromír 99. Bezejmenné debutové album frontman označuje jako popové s prvky country, blues nebo folku.

Berme to ale s nadsázkou, Letní kapela hraje čistou, průzračnou muziku s mnoha styčnými body s Priessnitz, Umakart, The Bombers a dalšími skupinami, v nichž Švejdík působil.

Základem je jeho typická poetika v textech, silné příběhy z hor, oprýskaných nádražek, maloměstských bytovek. Mistrovská schopnost zkratky, ve dvou třech verších postihnout lidský osud, vyjádřit se k odsunu sudetských Němců, postihnout mizerii přežívání od jedné výplaty k druhé. Útrpné čekání na další epizodu televizního seriálu, lhostejno jakého.

Letní kapela chápe léto nikoliv jako čas radovánek, dovolené a odpočinku, ale jako období, kdy se čas do určité míry zastaví a v záři slunečních paprsků se zjevují obrysy vzpomínek na časy jen zdánlivé dětské nevinnosti (píseň A prý ráj) nebo jako dobu blížícího se podzimu, kdy je nejlépe schoulit se u kamen a s vybledlými fotografiemi v rukou věnovat tichou vzpomínku svým blízkým.

Letní kapela

85 %

Letní kapela

Jaromír 99 společně s Letní kapelou připravil jednu z nejsilnějších tuzemských desek letoška. Silné melodie, plný a jasný zvuk – producent Dušan Neuwerth odvedl skvělou práci – naléhavost, radost a smutek. S každou další písničkou se stupňuje nadšení z neokázalého, poctivého přístupu k věci. Výtky? Marginální. Snad jen opravdu násilně natahované krátké samohlásky v Neděli, jinak bez výhrad.