Lang Lang si na letošním předávání Grammy zahrál s Metallicou (26. ledna 2014).

Lang Lang si na letošním předávání Grammy zahrál s Metallicou (26. ledna 2014). | foto: Reuters

Rockeři klasiku milují, tvrdí pianista Lang Lang před koncertem roku

  • 0
Nejočekávanější koncert letošního ročníku má ve čtvrtek na programu Pražské jaro. V Obecním domě vystoupí Vídeňští filharmonikové a s nimi proslulý čínský pianista Lang Lang. Sám zahraje Burlesku Richarda Strausse.

Doufá, že v budoucnu se dostane i k české hudbě. "Dvořáka, Janáčka ani Smetanu jsem zatím nehrál. Ovšem Dvořákovu Novosvětskou zná v Asii snad každý," zdůrazňuje.

Doma se těší nesmírné popularitě, ke klavíru přitáhl desítky milionů dětí a také ve světě vykračuje za hranice klasiky. Tak třeba během předávání letošních cen Grammy si zahrál s kapelou Metallica. Podobných nabídek má dost. "Musím cítit, že je to něco, co dokážu fyzicky i mentálně. A že dotyčný projekt je zajímavý a kreativní," vysvětluje.

S rockovými i popovými hudebníky se potkává i na svých koncertech. "Občas spolu hovoříme v zákulisí. Mnozí klasiku milují, a dokonce mají spoustu vlastních nápadů."

Lang Lang založil i vlastní nadaci, která podchycuje mladé hudebníky po celém světě. "Naše umělecká rada je vybírá na YouTube. Organizujeme také hudební tábory, nejlepší děti se pak stanou mými žáky," dodává.

Pro začínající muzikanty je určen i speciální klavír značky Lang Lang, který vyrábí firma Steinway. "Tradiční klavír připomíná monstrum a děti se ho někdy bojí. Kdežto ten, který nese mé jméno, působí jako kamarád a usnadňuje hru," vysvětluje.