Ivan Mládek

Ivan Mládek | foto: Archiv Countryworld

Jožin donutil Mládka natočit album v polštině

  • 25
Hudebník Ivan Mládek natáčí nové album, na němž bude třetina písní nazpívána v polštině. Poláci si totiž oblíbili jeho nestárnoucí píseň Jožin z bažin, která v Polsku nyní vede ve všech hitparádách.

Vydání desky s názvem Jožin z bažin v polsce je plánováno na konec února, oznámilo české vydavatelství B.M.S.

"Kvůli naprostému šílenství v Polsku okolo Jožina z bažin jsme se rozhodli natočit pro ně desku. Bude to mix českých a polských verzí mých písní," uvedl Mládek.

Jožin z bažin s polskými titulky

Na chystaném albu se objeví sedmnáct skladeb, zhruba jedna třetina z nich v polském originále. Zbytek budou známé hity v českém jazyce, aby se Polákům Mládek představil tak, jak ho znají všichni v Česku.

Mládek se dokonce severním sousedům předvede i naživo v rámci své výstavy obrazů v polském Opole, kde zahraje i několik skladeb z nového alba.

Písnička se dostala do povědomí Poláků na začátku ledna díky internetu. Třicet let starý klip opatřený polskými titulky se od té doby objevil už i ve veřejnoprávní televizi TVP a Jožina hrají také některá rádia.

Mládek se stal v Polsku velmi populárním a začal dosahovat úspěchu takových ikon české hudební scény, jako je třeba Helena Vondráčková.

Autor známých songů podle vydavatelství uvažuje i o tom, že natočí píseň z moravských mokřadů i v dalších jazycích. "Když má Jožin úspěch v Polsku, proč by nemohl mít třeba na Ukrajině nebo v Maďarsku," podotkl Mládek.

,