Jamboree uchystalo několik novinek

Již potřinácté se ve Strakonicích setkají nejlepší soubory bluegrassové a country scény ze všech tuzemských i světových koutů. Festival Jamboree se letos koná 28. a 29. května opět v areálu místního hradu. Pořadatelé připravili několik novinek.

Festival, ve své podstatě postavený na tradičním bluegrassu, se v posledních letech žánrově rozšířil a ve svých programech nabízí vystoupení řady skupin, které tuto tradiční orientaci již opustily.

Diváci tak mají možnost sledovat vystoupení skupin orientovaných na country, novou akustickou hudbu, moderní bluegrass či na další hudební projevy současné hudby.

"Letošní ročník je zajímavý tím, že opustíme schéma kombinace hlavní scény letního kina a hradních nádvoří, které sice postačovalo, ale neumožňovalo maximální využití jednotlivých prostor," uvedl Dramaturg festivalu Petr Kuklík.

Pořadateli akce, Městskému kulturnímu středisku ve Strakonicích, se podařilo sjednat podmínky pro využití jezdeckého areálu Závodiště u řeky Otavy. V této přírodní scenérii se budou odehrávat doplňkové pořady k hlavní scéně letního kina.

Zároveň budou tyto prostory určeny jako odpočinková oblast se širokou nabídkou občerstvení a diváckých atrakcí pro děti i dospělé. "Jelikož se jedná o areál v těsném sousedství letního kina, odpadnou tak nutné přechody návštěvníků z jednotlivých scén," podotkl Kuklík.

Stálá scéna letního kina bude sloužit hlavním programům pátečního a sobotního koncertu. Scéna Závodiště bude otevřena již v páteční odpoledne  upoutávacím koncertem "Hrají Strakoňáci", ve kterém se představí řada skupin ze strakonicka hrající country a bluegrass. Program tohoto úvodu festivalu volně vyvrcholí před zahájením prvního hlavního koncertu festivalu v Letním kině.

Po skončení hlavních koncertů se budou moci diváci vrátit na scénu Závodiště, kde po páteční i sobotní půlnoci bude otevřena Dupárna, program bluegrassové a country hudby hrající pro volné tancování a zpívání třeba až do rána.

Sobotní denní program se bude opět odehrávat na Závodišti s širokou nabídkou doplňkových programů pro všechny věkové kategorie návštěvníků festivalu.

K vidění bude trénink parkurového ježdění, možnost pro děti se svézt na koních, přehlídky zvláštních dovedností rodeových jezdců. Kromě těchto atrakcí v programu "Zlaté staré časy" bude připomenuta americká hudba dřevního období old time music a bluegrassu.

Petr Kuklík považuje za jeden z letošních vrcholů festivalu vystoupení amerického mandolinisty Dicka Stabera s kytaristkou Judith Chasnoff, a dodává: "Rozhodně k vrcholům festivalového programu bude patřit vystoupení zvláštního hosta Waldemara Matušky s Olgou Blechovou a skupinou K.T.O. Jistě milým překvapením programu bude předání osobního daru Waldemarovi, avšak předmět daru zatím hodláme zachovat nezveřejněný."

O programu a účinkujících více příště.