Markéta Irglová a Glen Hansard - festival Coachella, Indio, USA (25. dubna 2008)

Markéta Irglová a Glen Hansard - festival Coachella, Indio, USA (25. dubna 2008) | foto: Profimedia.cz

Irglová s Hansardem plánují koncertní DVD z Brna

  • 22
Do seznamu letních koncertů Markéty Irglové a Glena Hansarda přibyly koncerty v Praze a Brně. V tamním Mahenově divadle chce oscarové duo v době divadelních prázdnin dokonce natočit audiovizuální záznam.

Podle důvěryhodného zdroje iDNES.cz, který si nepřál být jmenován, se brněnský koncert uskuteční 29. července za přítomnosti kamer; záznam na DVD určeném pouze pro český trh by pak měla vydat firma Indies Scope Records.

Markéta Irglová a Glen Hansard"Bohužel nemohu nic definitivně potvrdit, stále jednáme," uvedl Přemysl Štěpánek z vydavatelství. "Potřebujeme probrat technické detaily ohledně natáčení," napsal iDNES.cz otec zpěvačky Marek Irgl. Podrobnosti o koncertu by měly být vyjasněny do konce května.

Definitivně potvrzen byl koncert 8. června od 20 hodin v pražském divadle Archa, kde česko-irské duo vystupující pod názvem Swell Season doprovodí členové Hansardovy mateřské kapely The Frames.

"Koncert otevře svým vystoupením Liam Ó Maonlaí, jeden z nejvýznamnějších tradičních irských hudebníků dneška," prozradil spolupracovník dvojice Jiří Hejl. Vstupenky za 490 korun už jsou k dostání v předprodejích.


Irglová a Hansard v Česku

Letní koncertní program oscarového dua

8.6. - Praha, divadlo Archa
27.7. - Náměšť nad Oslavou - Folkové prázdniny
29.7. - Brno, Mahenovo divadlo
30.7. - Telč, festival Prázdniny v Telči
1. 8. - České Budějovice, festival Lugnasad
2.8. - Český Krumlov, Mezinárodní hudební festival
3. nebo 4.8. - Milevsko, koncert v rámci kulturního léta


Z fermanu vyplývá, že česká hudebnice a její irský partner stráví téměř celé léto na cestách mezi Evropou a Spojenými státy, kde nyní absolvují měsíční turné.

Většinu z pětadvaceti amerických koncertů v sálech pro tři až pět tisíc lidí vyprodali. Šňůra vyvrcholí 19. května ve slavné newyorské Retro Music City Hall. "Více než šest tisíc lístků bylo vyprodáno během několika málo dní," podotkl Irgl.

The Swell Season - When Your Mind's Made Up
(Riverside Theatre Milwaukee, 8. května 2008)

Poté si dvojice odskočí přes oceán na koncerty do Německa a Španělska, zahraje i pro publikum v Londýně. Ještě před vystoupením na obřím festivalu Glastonbury 29. června se Irglová s Hansardem stihnou několikrát objevit na amerických pódiích.

Markéta Irglová pózuje se soškou Oscara na břehy řeky BečvyNa přelomu července a srpna se rodačka v Valašského Meziříčí vrátí domů a s Hansardem vystoupí - kromě Brna a Prahy - na festivalech v Náměšti nad Oslavou, Telči, Českém Krumlově, Českých Budějovicích a v Milevsku.

"Těch pár měst si vybrali jako poděkování pořadatelům, kteří se nebáli udělat jim koncert, když u nás ještě nebyli hvězdy," řekl dramaturg budějovického klubu Solnice Jiří Grauer.

"Zájem je tak veliký, že by koncertů muselo být sto padesát! A ještě jedna dobrá zpráva: Glenovou podmínkou je nádvoří, tam je prý schované kouzlo...," stojí na webu festivalu Prázdniny v Telči.

V srpnu se duo The Swell Season vrátí na americké východní pobřeží, v září a říjnu čeká Irglovou s Hansardem turné po Kanadě a Kalifornii.

,