Iva Frühlingová

Iva Frühlingová | foto: EMI

Frühlingová na Baby Doll překročila svůj stín

  • 1
Nová deska Baby Doll ukazuje Ivu Frühlingovou jako vyzrálou zpěvačku s dobrým čichem na chytrý pop. iDNES nabízí ukázky všech písní.

Ukázky z alba Baby Doll najdete v audiogalerii.

Před rokem se v Česku objevila svěží debutová deska české modelky žijící v Paříži,
Ivy Frühlingové. Charismatický debut Litvinov se vyznačoval na české popové poměry obrovským nadhledem a lehkostí, se kterou se mladá zpěvačka vypořádala se všemi úskalími první desky.

Litvinov nebyla ani opulentně přeprodukovaná, ani prázdně nedotažená deska. Netrpí naivitou ani přehnaným sebevědomím. Naopak, Frühlingová českému popu ukázala, že může nabídnout velmi civilní a přitom nikterak hloupou muziku, kterou bez problémů snesou dramaturgové komerčních rádií i hudební kritika.

Její letošní novinka Baby Doll, která vychází v pondělí 14. listopadu, jí opět ukazuje jako sebevědomou zpěvačku, která se bez problémů umí prosmýkat mezi žánry, aby si z každého brala to, co jí baví.

A tak jednou sáhne po atmosférickém latino popěvku, jindy se opře do ostřejších rockovějších poloh a nemá problém ani s kreativními zvukovými experimenty ve stylu Radiohead. Chvíli se pohybuje na poli pop-rocku atmosférou blízkému sedmdesátým letům, jindy nahodí lascivní erotické dusno podmazané kabaretními aranžemi.

Protože dokáže střídat hudební výrazy nejen rychle, ale také hravě a zodpovědně, podařilo se jí natočit velmi pestrou desku, na které se přirozeně střídají
styly a nálady aniž by to rušilo nebo působilo křečovitě nebo samoúčelně.

Iva Frühlingová nemá kdovíjak originální a charismatický hlas, který by ji charakterizoval a dělal nezaměnitelnou. Co jí v českých podmínkách dělá nepřehlédnutelnou je velmi samozřejmá, profesionální a přitom uměřená produkce. Chytře vystavěné aranže s každým poslechem dělají desku plastičtější a živější.

Slabinou alba jsou dvě česky zpívané skladby. Obklopeny poněkud exotickou francouzštinou znějí nepatřičně a také všedně. V česky zpívaných kladbách charisma a atmosféra, kterou kolem sebe Iva šíří, najednou trochu bledne.

Pokud se tak nestalo v případě debutového alba, pak s deskou Baby Doll Iva definitivně překročila stín "zpívající modelky". Zatímco loni všichni s údivem řešili,  jaké je to překvapení, že modelka může natočit chytrou desku, nyní už musí takovéto spekulace stranou.

Baby Doll je jedna z mála českých desek, jejichž mezinárodní ambice nevyznívají
směšně a které zásadním způsobem kultivují místní poněkud umělohmotnou popovou scénu.

Iva Frühlingová - Baby Doll
EMI
Hodnocení iDNES: