Folková růže začne v muzeu

Pořadatelé lyžařských závodů využívají služeb předjezdců, kteří připravují trať pro závodníky. Organizátoři hudebního festivalu Folková růže lákají posluchače do Jindřichova Hradce pomocí přidružených akcí, které samotné přehlídce předcházejí.

Nádvoří zámku Červená Lhota bude svědkem nezvyklé podívané. Po celý den tam bude znít hudba. Dvoudenní koncertování na Červené Lhotě je součástí doprovodného programu festivalu.

Jeho vyvrcholením bude zítřejší vystoupení na jindřichohradecké plovárně u rybníku Vajgar. Tam se od 20 hodin kromě tuzemských formací Telegraf a Fontanela představí také soubor Inkululeko Yabatsha. Hudebníci z afrického Zimbabwe jsou nejexotičtějším hostem letošní Folkové růže.

"To je soubor studentů umělecké školy, kteří předvádějí tradiční africké umění," vysvětlil jeden z pořadatelů přehlídky a kapelník skupiny Jen tak tak Miloslav Vokáč.

Vokáčova kapela spolu s Cimbál Classicem udělá za Folkovou růží symbolickou tečku. V neděli 14. července totiž budou tyto dvě skupiny společně koncertovat v Žirovnici.

Koncerty Folkové růže se v Jindřichově Hradci uskuteční na několika místech. Zatímco zajímavé mladé skupiny budou hrát na nádvoří muzea, kaple svaté Máří Magdaleny bude patřit písničkářům. Večerní koncerty, které jsou páteří festivalu a na kterých vystupují známí interpreti i skupiny, pořadatelé umístili na nádvoří Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci.

Tam mimo jiné zahrají písničkář Karel Plíhal, skupiny Jablkoň, Marsyas, Cop či Hradišťan. "V kapli svaté Máří Magdaleny se uskuteční i takzvané nočníčky," dodal pořadatel Vokáč. I když v názvu přehlídky stále zůstává slovo folková, posluchači letošního ročníku uslyší pestrou směs hudebních žánrů.