Eurosong - krocan Dustin | foto: Profimedia.cz

Eurosong může vyhrát „čiki-čiki“ či krkající krocan

  • 27
Zakladatelé hudební soutěže Eurovision Song Contest mají o čem přemýšlet, do bělehradského semifinále se totiž dostali i "problematičtí" interpreti - komik parodující pop či krkající loutka.

Začalo to v Irsku. Tamní hlasující nevzali mezinárodní soutěž vážně a jako svého zástupce zvolili loutku krocana Dustina, proslulou svým severodublinským přízvukem a krkáním. Jeho skladba Irelande Douze Pointe je parodií na hlasovací systém soutěže.

Obdobně recesisticky se rozhodli i Španělé. Diváci španělské televize totiž odhlasovali, že zástupcem jejich země v soutěži má být fiktivní hudebník Rodolfo Chikilicuatre a jeho parodický song Baila el Chiki-chiki (Tancuj čiki-čiki).

Rozhodnutí vyvolalo ve Španělsku necelé dva měsíce před velkým finále soutěže v srbském hlavním městě Bělehradě značný rozruch.

Jedni považovali rozhodnutí za vtipné a chválili televizní diváky, že projevili smysl pro humor. Druzí mluví o "národní ostudě" a rozhořčují se nad tím, že jejich zemi má v soutěži reprezentovat "nedůstojný" příspěvek.

Chikilicuatre nosí účes s nadměrnou vlnkou vlasů a kotletami napodobujícími Elvise Presleyho, na hrudi nosí plastovou hračku v podobě kytary. Tato figura, kterou hraje komik David Fernández, předvádí na scéně parodii na reggae kombinovanou s příměsí hip hopu a dětského popěvku.

Tuto směs vydává za "originální čiki-čiki" a vyzývá všechny, aby tuto novinku tančili. Text obsahuje mnoho slovních hříček a vyčísluje řadu prominentů, kteří již údajně čiki-čiki tančí.

Eurosong - Rodolfo ChikilicuatrePro soutěž budou prý z výčtu v textu vyškrtnuta jména politiků, "aby nenastaly potíže s pořadateli". Doplněna bude naopak sloka v angličtině, v níž budou jako příznivci čiki-čiki jmenováni v zahraničí známí Španělé, například pilot formule 1 Fernando Alonso nebo hollywoodské hvězdy Javier Bardem a Antonio Banderas.

Zpěvačku Massiel, která pro Španělsko vyhrála soutěž Eurovize v roce 1968, rozhodnutí diváků znechutilo. "Co vybrali, se snad nedá označit jako píseň," řekla.

Španělsko ale už nikdy svůj úspěch nezopakovalo, dokonce i slavný pěvec Julio Iglesias dobyl v roce 1970 jen čtvrté místo, v posledních letech se žádný španělský zástupce nedostal ani nad 20. místo.

Zájem o soutěž v zemi rapidně poklesla, proto se veřejnoprávní televize TVE rozhodla pro zvýšení zájmu nechat hlasovat diváky. Tím ale podle kritiků otevřela dveře recesistům a těm, kdo si chtějí jen "zablbnout".

Renomovaný deník El País však recesi přijímá a vidí v ní svého druhu pomstu. "Chikilicuatre přebírá roli španělského mstitele. Vyrovnává tak letitý účet španělských televizních diváků s tím nejnechutnějším festivalem na světě. Poselství je jasné: když jsme nezaujali s belcantem ani s tanečními pasážemi flamenka, podpoříme aspoň směr, do nějž se soutěž nezadržitelně řítí: naprostý propadák jako celek."

Eurosong - Tereza KerndlováČesko bude v soutěži zastupovat zpěvačka Tereza Kerndlová. Soutěž, dříve známá pod názvem Velká cena Eurovize, se poprvé uskutečnila před 52 lety; Česko se jí však poprvé zúčastnilo až v loňském roce. Vítězi domácího kola, populární rockové skupině Kabát, se tehdy probojovat do finále nepodařilo.

,