Kapela No Name ve studiu Propast

Kapela No Name ve studiu Propast - Praha (30. ledna 2008) | foto: David PortMF DNES

Dospělí No Name natáčejí u Petra Jandy

  • 3
Pro novou desku sice nemá skupina No Name jméno, ovšem album je téměř hotové. "Vydáme ho 15. března," říká zpěvák Igor Timko, který právě dokončuje se skupinou, již tvoří z větší části jeho bratři, poslední dvě písně.

I když No Name, jedna z nejoblíbenějších skupin v Česku i na Slovensku, pocházejí z Košic, vydali se úmyslně do studia Propast. Nahrávací komplex leží v tiché krajině nedaleko středočeských Jevan a poskytuje jim veškeré pohodlí.

"Potřebujeme se plně soustředit na nahrávání, proto je lepší být daleko od Košic," vysvětluje baskytarista Vilo Gutray.

Rovněž předchozí titul Čím to je natáčeli No Name v Propasti, studiu Petra Jandy, které hostilo již v 80. letech začínající rockové kapely.

No Name sem přijeli 2. ledna 2008. Během předchozího roku si připravili a nazkoušeli jedenáct nových skladeb, které jejich muziku posunuly zase o kus dál.

"Desku od desky je to náročnější. Zpívám o tom v jedné písni, bojíme se zvyku, rutiny či klišé. Rozvíjíme naši hudbu harmonicky, vkládáme do ní mezihry, přitom musí zůstat slovanská melodika. Patří prostě k nám," říká Igor Timko.

A pouští hotové skladby O šťastí, Bez tieňa nebo Výnimočná. Přizvaný smyčcový kvartet hraje jako o závod ve skladbě Len tak stáť.

V kapele se narodily již čtyři děti, a to se projevilo i v pomalé kytarové skladbě Lúčenie. "Často se loučíme s dětmi, rodinou, Košicemi," dodává Timko.

Spojení s blízkými obstarával členům skupiny internet s webovou kamerou. Střídali se před obrazovkami počítače v odpočinkové místnosti, vyzdobené fotkami kapely Olympic, která zde také natáčí svá alba, a snímky dalších umělců.

Šesté album No Name má kapelu zachytit ve stadiu dospělosti a nových starostí. O koncertní termíny se zatím No Name starat nemusí. "Kalendář máme plný do konce roku," říká Vilo Gutray.

Kromě hal ve velkých městech chtějí vyjíždět za svými posluchači i do kulturních domů v odlehlejších místech Česka a Slovenska.

"Vyplatí se bojovat o každého fandu," dodává Gutray. Na speciální halové turné, které by mělo podpořit prodej nové desky, se No Name vydají letos v říjnu a listopadu.