Khoiba

Khoiba | foto: Oficiální stránky kapely

Česká Khoiba míří na západ

  • 1
Domácí kapela Khoiba, soustředěná kolem zpěvačky Emy Brabcové a muzikanta Filipa Míška, se zvolna zabydluje v Evropě, přičemž deska Nice Traps je k dostání ve většině evropských zemí. Kapela se teď chystá na Spojené státy.

Nedávno skupina vystupovala jako host na koncertu The Cure v Berlíně a jejího alba Nice Traps se v Německu, Rakousku a Švýcarsku prodalo pět tisíc kopií.  Za tento počet se v Česku uděluje zahraničním umělcům zlatá deska, domácí interpreti musí prodat dvakrát více.

Deska Nice Traps vyšla v Česku v roce 2004 a vydavatelství Mole Listening Pearls ji distribuuje do většiny evropských zemí. Navíc od 20. září bude album Nice Traps k dispozici posluchačům ve Spojených státech, kde je převzala firma Street Beat.

Ta na svém internetovém katalogu vyzývá posluchače kapel Morcheeba, Radiohead, Massive Attack či zpěvačky Jem, aby si rozhodně nenechali Khoibu ujít.

Promotér David Urban zatím nepotvrdil, jestli Khoiba podpoří prodej své desky přímo ve Spojených státech. "Usilovně na tom pracujeme," řekl Urban. Každopádně kontakty, které si kapela vytvořila v Evropě, by měly být letos využity. V jednání jsou další koncerty v Německu či Skandinávii.   

Khoiba vznikla před třemi lety, když se Brabcová a Míšek oddělili od formace Roe-Deer. V jejich muzice se prolínají popové melodie s melancholií i pozitivními emocemi.