Semjon Byčkov

Semjon Byčkov | foto: Dan Materna, MAFRA

Benefiční koncert připomněl 125 let České filharmonie. Vrátilo se i publikum

  • 0
Více než dvěma desítkám rodin zaměstnanců sociálních služeb, kteří v uplynulém roce zemřeli na covid-19, byl věnován benefiční koncert Pomáháme s Českou filharmonií a Škoda Auto. Ve Dvořákově síni Rudolfina ho vedl šéfdirigent tělesa Semjon Byčkov, koncert zároveň připomněl 125 let od založení České filharmonie.

Současně šlo o první akcí pilotního projektu, který orchestr připravil na základě výzvy ministerstva kultury a který měl přivést posluchače zpět do koncertních síní při dodržování hygienických a organizačních pravidel. V Rudolfinu tak zasedli vedle zástupců partnerů České filharmonie i její abonenti, kteří si zakoupili benefiční vstupenku za 2 000 korun. Všichni posluchači před koncertem podstoupili PCR test.

Na koncertě zazněla díla českých i zahraničních autorů, mimo jiné i suita Arlézanka od George Bizeta, známého především jako autora opery Carmen. 

V průběhu večera se představili i tři sólisté. Houslista Jan Mráček vystoupil ve skladbě Camilla Saint-Saënse Introdukce a rondo capriccioso, cellista Václav Petr v díle Klid od Antonína Dvořáka a trumpetista Walter Hofbauer v Koncertu c moll pro hoboj a smyčcový orchestr v úpravě pro trubku od Alessandra Marcella.