Skupina WWW

Skupina WWW | foto: Festonda

Boskovice představí žánrově široký program od Mišíka přes Tata Bojs po WWW

  • 0
Již 18. ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice proběhne ve dnech 8. - 11. července. Pořádající sdružení Unijazz opět připravilo program, který pokrývá řadu uměleckých žánrů i hudebních a divadelních stylů.

Bonzo & The Resonators (zleva Peter Bonzo Radványi, Ivan Tomovič, Erich Boboš Procházka)Festival zahájí ve čtvrtek klezmer band Trombenik a na tento den je připravena i první programová novinka – scéna Blues Alive Boskovice 2010, která se koná, jak už samotný název scény napovídá, ve spolupráci se šumperským festivalem Blues Alive. Představí se zde slovenská legenda Peter Bonzo Radványi, mladé seskupení Hanka Dundrová & The Kids, britský písničkář Justin Lavash a skupina Ladě, která 19. června zvítězila v soutěži Blues Aperitiv 2010.

Další novinkou letošního ročníku Boskovic je Den slovenského filmu, kterým se stane v kině Panorama sobota. Budou zde představeny zajímavé filmové počiny posledních let a aktuální tvorba studentů VŠMU v Bratislavě. K shlédnutí budou filmy režisérů Viktora Kubala, Petera Kerekese, Vladimíra Blaka, Juraje Nvoty, Juraje Lehotského.

Z filmu Všichni dobří rodáciFilmová nabídka Boskovic také bude pokryta dalšími tematickými bloky dokumentárních a krátkých filmů. V rámci již tradičního profilu režiséra bude letos představena tvorba Vojtěcha Jasného k jeho 85letému jubileu, a to včetně jeho zřejmě nejslavnějšího snímku Všichni dobří rodáci.

Do kulturní nabídky Boskovic se vejde i literatura. Zajímavým experimentem bude čtyřiadvacetihodinové nepřetržité autorské čtení držitelky ceny Magnesia Litera Radky Denemarkové, která byla hostem Boskovic už vloni a pod dojmem atmosféry festivalu vyjádřila přání tento pokus "překročit vlastní hranice" učinit.

Ladislav Sitenský na fotografii z roku 2005 před svými snímky.Boskovickou tradicí jsou i výstavy, které obvykle představují jak klasiku, tak vycházející hvězdy českého umění a fotografie. Letos bude prezentována kolekce snímků legendy nejen české, ale přímo světové fotografie Ladislava Sitenského, fotografa Jana Kubíčka z let 1948-1985 a nová díla Markéty Kubačákové, výrazné nastupující postavy současné výtvarné scény spjaté s fotografií a novými médii.

V prostředí boskovického hradu a farské zahrady se představí opět velmi pestrá divadelní nabídka. Své inscenace zde předvedou slovenské Divadlo Commedia Poprad, Ztracená existence, Vlkabaret, Zkouška sirén, performer Jakub Folvarčný, žonglérské duo Bratři v tricku, divadlo Kulich, soubor Tatíček Lojza a divadelní soubor Kurva Pražák.

Abigail Ybarra (Prokop Tomášek)Hudební nabídka tradičně sahá od domácí klasiky po nejrůznější alternativní směry, tedy například od české rockové legendy Vladimíra Mišíka po spoluzakladatele domácího hiphopu a jeho dnešní inovátory WWW. Nebudou chybět ani v Boskovicích už téměř zdomácnělí Tata Bojs, reggae hvězdy Švihadlo, vynikající slovenské Živé kvety, Traband s novým repertoárem či čerstvý objev české rockové scény Abigail Ybarra. To vše na hlavní hudební scéně v boskovickém amfiteátru.

Žofie KabelkováAlternativní odpolední a podvečerní scéna pak představí výběr z více či méně známých kapel z domácího hudebního "přízemí", od dnes už klasiků MCH Band přes skupiny a projekty Květy, Jindra Holubec, Ty syčáci, Gaffa či Lu, až po aktuální taháky Night nebo Kazety. Specialitou pak bude páteční blok zajímavých českých písničkářek Žofie Kabelkové, Jany Šteflíčkové, Karolíny Kamberské a Terezie Palkové.

V zámeckém skleníku se bude po čtvrtečním bluesovém programu po zbývající večery hrát jazz z Čech i Německa, na tradičním místě v předhradí bude možné protančit celou noc s DJi, během dne se lze zapojit do některé z výtvarných dílen. Bližší informace a detailní program najdete na www.unijazz.cz.