Mezi ploty 2006 - hlavní scéna

Mezi ploty 2006 - hlavní scéna - Praha (27.-28. května 2006) | foto: archiv Mezi ploty

Bohnice ožijí hudbou a divadlem. Mezi ploty

Po festivalu v Dobřanech u Plzně a v Brně-Černovicích vyvrcholí o víkendu letošní ročník festivalu Mezi ploty dvoudenní přehlídkou sto padesáti divadel, hudebních skupin, tanečníků, ale i autorského čtení v areálu pražské Psychiatrické léčebny v Praze 8-Bohnicích.

Pořadatelé festivalu Mezi ploty si nemůžou stěžovat na nezájem diváků. "Loňský ročník navštívilo 30 tisíc lidí a podobnou účast očekáváme i letos," potvrzuje zakladatel festivalu Robert Kozler.

Organizátoři se spolu s Dopravním podnikem rozhodli letos odstranit důvod nejčastějších stížností největšího pražského festivalu pod širým nebem – špatnou dopravu.

"V sobotu i v neděli od 10:00 do 15:00 ve směru do Bohnic a od 20:00 do 22:00 ve směru k metru Kobylisy bude linka 200 jezdit každých pět minut," slibuje mluvčí Dopravního podniku Ondřej Pečený. Navíc, většina autobusů bude nízkopodlažních a několik autobusů bude připraveno v záloze.

Posedmnácté na sedmnácti scénách
Již sedmnáctý ročník festivalu představí na sedmnácti scénách v areálu léčebny Bohnice na sto padesát divadelních souborů, zpěváků i hudebních skupin. Jen pro srovnání, když festival v roce 1992 začínal, hostil na jediné scéně jen dvanáct divadelních souborů.

I letos se mohou návštěvníci těšit na nové kapely či divadla. Vůbec poprvé zde zahraje a zazpívá legendární divadlo Semafor, na velký návrat po několika letech se zase chystají Psí vojáci. Poprvé bude léčebnou znít také metalová produkce v podání kapel jako Debustrol, Škwor, Törr nebo Root.

"Stejně jako loni chceme vyjít vstříc mladým, pro letošek jsme pro ně rozšířili  hiphopové pódium," doplňuje Kozler. Hlavní pódium v sobotu i v neděli bude patřit hvězdám, jako jsou Aneta Langerová, David Koller nebo skupiny Wohnout a Pražský výběr II.

Za divadlem do Bohnic
Během dvou dnů se v Bohnicích bude hrát i skvělé divadlo, představí se tu třeba Divadlo Na zábradlí, Divadlo v Dlouhé, Divadlo v Řeznické nebo Městská divadla pražská. Organizátoři nezapomněli ani na děti. V parku bude stan, kde bude na programu Kašpárek v rohlíku, vystoupí i loutková divadla Minor nebo Frydolín.

V programu lze najít i řadu nečekaných uměleckých spojení – třeba společné vystoupení kapely z Jedličkova ústava The Tap Tap s herci Petrem Čtvrtníčkem a Evou Holubovou.

Program profesionálních a poloprofesionálních hudebníků a divadelníků doplní i soubory zdravotně postižených. Pod vedením terapeutů si lidé v dílnách také vyzkoušejí, jak vytočit hrnek na hrnčířském kruhu, co se dělá s kolovrátkem, kterak uplést košík nebo upéct chleba.

Tradičně bez alkoholu
Pro tuto akci jsou charakteristické hromady nejrůznějších lahví, které se povalují u vchodu. Do areálu je totiž přísně zakázáno vnášet jakékoliv nápoje, a zejména ty alkoholické.

"Nesmíme zapomínat, že jsme v léčebně," upozorňuje Kozler. "Navíc máme jistotu, že sem lidi přijdou za kulturou, ne za alkoholem," dodává. V celém areálu léčebny se také alkohol neprodává.

Partnerským projektem festivalu Mezi ploty je festival Psycho Film Praha, který nabídne od 6. do 8. června v karlínském kině Atlas hrané snímky i dokumenty spojující náměty z oblasti psychiatrie a psychologie. Hlavním tématem letošního ročníku je eutanazie a sebevražda, s nimiž jsou spojeny otázky lékařské, etické i estetické.

Lístky na letošní festival Mezi ploty stojí v předprodeji 250 korun, na místě pak 280 korun. Permanentka na oba dny pak stojí 470 korun.