Luboš Andršt

Luboš Andršt - Luboš Andršt - festival Benátská noc, Malá Skála u Turnova (30. července 2005) | foto: Roman Čejka, MF DNES

Bluesový mág Luboš Andršt slaví v Arše

Matador českého blues Luboš Andršt se na bluesové scéně pohybuje dobrých dvacet pět let. To už je pádný důvod k pořádné oslavě.

Uskuteční se 14. října v pražském Divadle Archa. K výjimečné události si Andršt pozval řadu hostů.

Poblahopřát a zazpívat přijdou Marta Kubišová, Peter Lipa, Michal Prokop, Ondřej Kondrád nebo Jan Hrubý.

Andršta s nimi pojí víc než přátelství. "Všichni prošli mým muzikantským životem a jsem rád, že se znovu potkáme při živém koncertě," říká.

A co speciálního si český bluesman do Archy připravil? Koncert zahájí stávající sestava s americkou bluesovou divou Reesie Davis, na ně naváže akustické trio Prokop, Andršt, Hrubý a potom už dostane slovo původní Andrštův band.

Potom přijde na řadu Marta Kubišová, s kterou Andršt hrával na začátku devadesátých let. V druhé polovině koncertu bude v akci najednou až jedenáct muzikantů.

Andršt, jeden z nejlepších evropských bluesových kytaristů, jehož hráčskou virtuozitu ocenil při společném koncertě v pražském Kongresovém centru i legendární B. B. King, je znám svým výrokem: "Potichu to nikoho nezajímá!"

"Nebude to žádné nostalgické ohlížení, všichni jsme v nejlepších bluesových letech a bude zajímavé konfrontovat zvuk mého současného blues bandu s 'historickým' obsazením," zve na koncert sedmapadesátiletý Andršt.