Zemřel Burt Reynolds, představitel dobrodruhů a hrdina Hříšných nocí

  • 28
Ve věku 82 let zemřel americký herec Burt Reynolds, držitel Zlatého glóbu za snímek Hříšné noci. Kraloval zejména dobrodružnému žánru, naposledy měl točit s Quentinem Tarantinem snímek Tenkrát v Hollywoodu.

Reynolds, jenž měl po matce italský a indiánský původ, se nejprve věnoval sportu, pak působil jako kaskadér. Zpočátku hrával bandity či hrdiny s indiánskou krví, třeba ve filmech Navajo Joe nebo 100 pušek. Výraznější roli dostal ve snímku Vysvobození.

Od 70. let se věnoval také režii, nicméně popularitu si získal hlavně před kamerou. Natočil filmy Hooper, Začít znovu, sérii Polda a bandita, nebo akční filmy Tajný závod a Velký závod. Do jeho kariéry spadají rovněž ceněné tituly jako Poslední svědek nebo Hráč.

Osobitou hercovu charakteristiku vytvářely jeho rošťácký výraz, knír a hluboko posazený hlas. Tři největší šance své kariéry však odmítl: postavu agenta 007 Jamese Bonda, roli pilota Hana Sola ve Hvězdných válkách a hlavního hrdinu Smrtonosné pasti.

Právě Reynolds byl také vůbec první volbou režiséra Miloše Formana pro klíčovou postavu Přeletu nad kukaččím hnízdem, kterou však nakonec na nátlak producentů sehrál Jack Nicholson.

Byl osobním přítelem obou kandidátů amerických prezidentských voleb, Donalda Trumpa i Hillary Clintonové, sám však nakonec volil Trumpa. Proslul rovněž svým vztahem k ženám, o nichž tvrdil, že jsou jeho „drogou i alkoholem“.

Ještě loni měly premiéru tři snímky s Burtem Reynoldsem. Hlavní roli vytvořil v příběhu s příznačným názvem: Poslední filmová hvězda.