Klapka - bez ní se žádný film nenatočí.

Klapka - bez ní se žádný film nenatočí. | foto: Profimedia.cz

Začátečník nabídl kinům Krvavou zásilku. A uspěl

  • 1
Začínající režisér Jan Votýpka, absolvent zlínské filmové školy, natočil pětadvacetiminutovou Krvavou zásilku. Jen tak, soukromě; i hlavní roli dal mladšímu bratru Jakubovi. Ale chyběli mu diváci; tak začal jednat s kiny.

"Jsem v jiné situaci než profesionální filmaři, kterým distribuci zajišťují velké společnosti. Napadlo mě tedy, že obešlu všechna kina v Česku svým návrhem. Ti, kdo odpověděli, byli velice překvapeni, zvláště když zjistili, že nemám žádné finanční požadavky. Podobnou nabídku prý ještě nedostali - a někteří ji přijali," vypráví činorodý tvůrce.

Několik českých kin skutečně uvede Krvavou zásilku jako předfilm v rámci bloku nebo festivalu. "Patří k nim Art a Fléda v Brně, plzeňská Beseda, Portyč v Písku, jindřichohradecká Střelnice, chotěbořská Družba, Aero, Rock Café a Kaštan v Praze," vypočítává Votýpka. Premiéra se koná v Aeru 24. května v cyklu Amatérské filmy, profesionální diváci, s dalšími kiny se jedná.

A nač se vlastně mají diváci připravit? Krvavá zásilka podle Votýpky obsahuje tři postavy hlavní, tři vedlejší a hrdinu v trojroli, dále tři kapitoly ve třech hodinách na třech místech, k tomu tři vraždy, tři mrtvoly a přes sto litrů umělé krve. Žánrově se klene od gangsterky přes western po muzikál, odkazuje k tvorbě Martina Scorseseho či Quentina Tarantina a razí prý "nový vražedný styl" hrdě pojmenovaný "kill style".