Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

FILMY 2024: Joker, Venom, pes Gump i Gladiátor. Nový rok bude plný návratů

  17:20
Na film, který by začínající rok 2024 obrátil naruby, to zrovna nevypadá. Plánu premiér ze zahraničí totiž vévodí vesměs pokračování obchodně úspěšných sérií a novinkám tuzemského původu zase už vztahové komedie.
Joaquin Phoenix ve filmu Joker

Joaquin Phoenix ve filmu Joker | foto: Vertical Ent.

Kdyby filmový nadšenec dostal k Vánocům sadu předplatného do premiérového kina, může jásat pouze do chvíle, než zjistí, jak těžké bude všechny vstupenky smysluplně utratit. Alespoň zatím se nerýsuje žádné vyložené zjevení – spíše jen pár jistot, několik potenciálních příslibů a spousta vatové výplně.

Leden začne klasickým životopisem Ferrari, ve kterém titulní roli ztvárnil Adam Driver. Přidá sportovní komedii Jeden gól, jež na půdorysu fotbalu slibuje podobnou zábavu s vysmívanými outsidery jako Kokosy na sněhu, a také další práci neúnavného Woodyho Allena nazvanou Zásah štěstím, v níž se vedle obvyklé šarády muž – manželka – nevěra najde místo též pro detektivku.

Z Japonska dorazí série animované klasiky, z Dánska historický Bastard a domácí tvůrci vedle Aristokratky ve varu, navazující po pěti letech na osudy novodobé restituční šlechty z filmu Poslední aristokratka, představí ještě hororovou komedii Krvavý Johann, kde legendární Faust pustoší Prahu za pomoci armády upírů, zombíků a mutantů.

V únoru přijde na řadu marvelovský komiks Madam Web, životopis Boba Marleyho a poctami ověnčená Zóna zájmu, ve které rodina velitele koncentračního tábora v Osvětimi občas slyší až do zahrady své vily znepokojivé zvuky zpoza ostnatých drátů.

Především však pozornost přiláká druhá část sci-fi Duna, s níž budou soupeřit – a české národní barvy hájit – vesnická komedie Franta mimozemšťan, vztahová veselohra Matka v trapu či slovenská Válka policajtů (pozor, neplést se stejnojmennou francouzskou klasikou). Skutečný vražedný případ pak odvyprávějí Manželé Stodolovi.

Březen nasadí rodinný příběh A máme, co jsme chtěli, v němž hlavní slovo dostanou Eva Holubová, Bolek Polívka a minulost provázaná s StB. Česko zastoupí ještě sportovní portrét Gabriely Soukalové či druhý díl barvité pouti psa Gumpa. Dětem se ovšem vlichotí spíše animovaná Kung Fu Panda 4 a nostalgikům zase titul Krotitelé duchů: Říše ledu.

Během dubna se napříč kinosály rozlehne silné dupání, neboť značný prostor si zaberou Godzilla × Kong s podtitulem Nové impérium. Své místo na slunci si však vyhledají i domácí novinky – jak dokument sledující poslední roky života českého prezidenta Tady Havel, slyšíte mě?, tak Lesní vrah, kterého podle skutečné kriminální kauzy natočil Radim Špaček.

S květnovým nástupem oddechové sezony se přihlásí Ryan Gosling coby Kaskadér, mlsný líný kocour neboli Garfield ve filmu a nová variace na sci-fi klasiku Království Planeta opic. S létem jako by se beztak již četná pokračování hitů definitivně utrhla ze řetězu.

Například v červnu odstartují Mizerové 4 nebo V hlavě 2, v červenci je budou následovat Já, padouch 4 či Deadpool 3. Vzácnou výjimku představuje snímek Jiřího Havelky Zahradníkův rok, slibující velký herecký návrat Oldřicha Kaisera.

V srpnu se s thrillerem Trap pro změnu vrátí na scénu režisér M. Night Shyamalan, doplní jej marvelovka Lovec Kraven a velké očekávání vzbuzují Vlny, které jejich tvůrce Jiří Mádl situoval do dění kolem rozhlasu po invazi v roce 1968.

Aby starých dobrých známých snad nebylo málo, v září se předvede Tim Burton s filmem Beetlejuice 2, ve kterém se opět postavil před kameru Michael Keaton – mimochodem hercův návrat do projektu byl režisérovou podmínkou. Vrátí se rovněž autoroboti Transformers, tentokrát však v animované podobě.

Stojaté vody českých produkcí by mohl rozčeřit autor řady vtipných znělek karlovarského festivalu Ivan Zachariáš v Konci světa, svém celovečerním filmovém debutu po ceněných seriálech Pustina a Bez vědomí.

I kdyby trakaře padaly a vstupné skokově podražilo, na jeden film se v říjnu prostě jít musí. Mimořádná zvědavost totiž provází druhý díl dvouoscarového Jokera, tím spíše, že klíčové posty se nemění: opět se potkali režisér Todd Phillips a představitel výstřední titulní postavy Joaquin Phoenix, jeden z majitelů Oscara.

Rovněž listopad bude žít z vyvolávání minulosti, a to nejen v případě komiksového přírůstku Venom 3. Do kin vstoupí Pyšná princezna, ovšem v nové animované verzi legendární pohádky, a zejména historický Gladiátor 2, ve kterém hodlá vzkřísit lesk a slávu svého původního projektu režisér Ridley Scott.

Rok filmařské nostalgie vyvrcholí v prosinci. Mistr bojových umění i jedinečné choreografie Jackie Chan se znovu zjeví ve snímku Karate Kid, Pán prstenů představí animovanou variantu – podobně, jako muzikálově laděný Mufasa: Lví král a tečku za hromadným kříšením osvědčených reků učiní Ježek Sonic 3.

Zkrátka rok 2024 předběžně vypadá na letopočet, kdy bude kinematografie pouze přešlapovat na místě. Samozřejmě se distribuční plán premiér bude ještě doplňovat a černí koně mohou očekávání vždycky změnit.

Ovšem s předběžným výhledem, podle nějž hlavní událostí napřesrok, konkrétně až v prosinci 2025, má být Avatar 3, se zdá být zdravá skepse docela namístě.

Ostatně, příjemně překvapen může být jedině ten, kdo nečeká zázraky.

  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

RECENZE: Rod spojený Trautenberkem představuje Dynastie Prachařů

27. dubna 2024

Premium Ilja Prachař, David Prachař, Jakub Prachař. Tři generace jednoho rodu tvoří podstatu sobotního...

RECENZE: Uvolněný, bezprostřední večírek. Anna K. pokřtila album Údolí včel

26. dubna 2024  19:50

Premium Zpěvačka Anna K. pokřtila v pražském Foru Karlín aktuální album Údolí včel – za titulní skladbu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...