Z filmu Ovečka Shaun ve filmu: Farmageddon | foto: Bohemia Motion Pictures

Devadesát sálů napříč zemí promítá na dálku totéž. Projekt Vaše kino

  • 2
Třeba v pátek odpoledne nasadí Ovečku Shaun ve filmu: Farmageddon a večer snímek Bez věcí nad věcí: online, ve stejnou hodinu a za stejné vstupné. Projektu Vaše kino se účastní na devadesát jednosálových biografů z celé země.

Souběžně s projektem Vaše kino běží podobná iniciativa Moje kino Live, ale Martin Pošta z Asociace provozovatelů kin tvrdí, že od sebe navzájem neopisují ani si nekonkurují. 

„Nápad vznikl spontánně a současně už v půli března, ale zatímco Moje kino se týká pěti kin a jediné distribuční firmy šířící vlastní obsah na YouTube, Vaše kino má svůj web, devadesát sálů v celé zemi a filmy od různých distributorů,“ popisuje rozdíly.

Navíc si Vaše kino hlídá exkluzivitu, uvádí jen snímky, které nejsou k vidění na jiných platformách. 

Sjednotilo deset prodejních systémů, kde si mohou lidé koupit vstupenku za 70 korun, tedy polovinu běžné ceny.  A dvacet minut před začátkem může zájemce „vstoupit“ do předsálí, přičemž před začátkem dostane upozornění, aby si i doma zhasl světlo a vypnul mobil.

„Začínali jsme zkušebně cestopisem Afrikou na pionýru, každý den přidáváme další tituly, ale nechceme vše vyčerpat naráz, nevíme, jak dlouho daný stav potrvá. Nicméně se nám povedlo na půli dubna sehnat i premiéru amerického snímku se Samuelem L. Jacksonem Nejvyšší pocta,“ slibuje.

Zájem roste, od původních dvou set lidí se už blíží tisícovce diváků na představení. Dá se virtuální kino vůbec vyprodat? „Ale ano, podle našich pravidel dá. Pokud je v některém sále už papírově plno, požádáme diváka, aby si zvolil reprízu, nebo jiné kino, kde ještě mají volno.“

Důvod, proč nechtějí uměle zvyšovat kapacitu malých sálů ani na internetu, vysvětluje Pošta následovně: „Jde nám o solidaritu malých sálů. Vesměs je provozují nadšenci, které projekt Vaše kino drží přece jenom nad vodou a hlavně dál od hrozících depresí.“  


Témata: Martin Pošta, kino