PORTRÉT: Salta s vrutem. S Václavem Postráneckým diváky bavil svět

  • 1
Získal jevištní Thálii i dabérskou Cenu Františka Filipovského, ale za hlavní soudce svého herectví považoval diváky. Václav Postránecký zemřel po těžké nemoci v 75 letech. Poslední rozloučení s hercem je v plánu ve středu 15. května v 11 hodin na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze.

Přestože neměl hereckou školu, dotáhl to až na první scénu a více než sto šedesát rolí před kamerou.

„Upřímnou soustrast rodině i českému divadlu. Václav Postránecký byl po celou svou kariéru mimořádný herec se silným komediálním i dramatickým talentem, ale také aktivním občanem, který se nebál prosazovat své postoje a vykonal mnoho dobrého pro divadelní i hereckou obec. Byl oblíbený a mnozí z nás si vážili jeho přátelství,“ vzkázal Jan Burian, ředitel Národního divadla, na jehož jevišti Postránecký ztvárnil výrazné postavy od Shakespearových her až po krejčího Fialu v nesmrtelných Našich furiantech.

Od školáka po Napoleona

Sám Postránecký však razil vlastní měřítka úspěchu. „Musím mít neustále zájem o to, jestli neobtěžuji lidi kolem sebe, jestli jsem snesitelný, jestli mě vůbec někdo potřebuje a chce vidět,“ opakoval.

Nemusel se bát. U filmu začínal už jako devítiletý v Konci strašidel, v mládí na jevišti udivoval nejen pohybovou virtuozitou: „Skákal jsem i salta s vrutem.“

S věkem se plynule přenesl do rolí s výrazným postavením. Hrál nejrůznější ředitele od Návsi přes Pana Tau po Muže na radnici, pohádkové krále včetně děl Peklo s princeznou či O víle Arnoštce, byl generálem v Černých baronech. Vojevůdce Napoleona ztvárnil v Generálce Jeho Veličenstva i v Muži v pozadí a shodou okolností si dvakrát zahrál také seriálového hrdinu jménem Krejza: nejprve v cyklu Dnes v jednom domě, nyní v Krejzových, kde ho kvůli nemoci vystřídal Oldřich Navrátil.

Ač pražský rodák, bavil charaktery rozšafných Moravanů ve Vinařích či filmové sérii Bobule, svůj osobitý hlas uplatnil v rozhlasu či v dabingu, ať jím mluvili Dustin Hoffman, Anthony Hopkins, Peter Sellers nebo animované figurky.

Umírání na jevišti

Ale pro publikum několika generací zůstane Postránecký zejména dirigentem Michalem, jedním ze tří tatínků v komedii století S tebou mě baví svět, jejíž pokračování dokonce vymýšlel; režisérka Marie Poledňáková však dala přednost novému příběhu Jak se krotí krokodýli, kde si pro změnu zahrál dědečka.

Poslední filmovou roli Postránecký ztvárnil v loňské krimikomedii Ten, kdo tě miloval, kterou režíroval Jan Pachl. „Točilo se v poměrně drsných krušnohorských podmínkách, noční teploty dosahovaly i minus dvaceti stupňů. Na Václavovi se zde poprvé začaly projevovat příznaky vážné nemoci, o níž jsme neměli tušení. V každém případě nutno smeknout klobouk před jeho výkonem. Ač mezi záběry trpěl silnými nevolnostmi, nepřipustil, aby se projevily na jeho roli. Byl zkrátka z těch herců, o kterých se říká, že umírají na jevišti. Vždy na něj budu vzpomínat jako na výjimečného herce i člověka,“ uvedl režisér Pachl.