Herci Oskar Hes a Jan Nedbal s Josefem Mašínem | foto: CinemArt

Bratry Josefa a Radka Mašínovy si zahrají Oskar Hes a Jan Nedbal

  • 10
Celovečerní film o bratrech Mašínech začne v srpnu podle scénáře Marka Epsteina natáčet režisér Tomáš Mašín. Hlavní role ve snímku Bratři ztvární Oskar Hes a Jan Nedbal, v dalších se objeví Matěj Hádek nebo Tatiana Dyková. Premiéra se chystá na podzim 2023.

„Je to téma blízké mému vnitřnímu nastavení. Když se někdo postaví jasné přesile, tak mu fandím. Zajímá mě i morální dilema příběhu, když na agresi odpovíte silou a to se dotkne i vašich nejbližších. Co bych dělal, kdybych se sám octl ve stejné situaci,“ říká režisér o hrdinech, které jedni oslavují za boj proti komunismu a druzí považují za vrahy.

Podle Epsteina patří příběh bratří Mašínů mezi několik scenáristických himalájských vrcholů. „Je zrádný v mnoha směrech. Vypadá nesmírně filmově a autorovi na první pohled nehrozí mnoho práce. Teprve časem jsem pochopil, před jak obrovským dramatickým gigantem stojím. Každá postava v dramatu rodiny je anticky tragická, a práce scenáristy tak byla především ve volbě materiálu, který do příběhu nedá, “ vzpomíná Epstein.

Oscar Hes hraje Josefa Mašína, Jan Nedbal jeho bratra Radka Mašína, Taťána Dyková ztvární Zdenu Mašínovou. Premiéra je v plánu na 26. října 2023, sedmdesát let od útěku do Západního Berlína.

„Josef Mašín je pro mě žijící legenda, takže jsem byl neskutečně nervózní. Překvapil mě nevyčerpatelnou energií. V devadesáti letech nás celý den provázel po místech jejich útěku,“ líčí Hes součást herecké přípravy.

Film Bratři vzniká v koprodukci Česka, Německa a Slovenska. Snímek podpořila řada institucí včetně České televize, evropského fondu Eurimages nebo Fondu kinematografie a prostřednictvím internetové sbírky se před kamerou mohou objevit i fanoušci.