Françoise Arnoulová a Gilbert Bécaud ve filmu Země, odkud přicházím | foto: © NBC Universal

Santa ve vrtulníku či seznamky pro mladé. Vánoční televize ve světě

  • 1
Okolní svět by tuzemskou pohádkovou mánii televizních Vánoc asi nepochopil. Analytik Milan Kruml potvrzuje, že sváteční program budují v zahraničí docela jinak, a to včetně unikátů, jako je japonská série seznamovacích pořadů.

Naše Tři oříšky pro Popelku sice patří k vánočním trvalkám také v Německu nebo v Norsku, ale jinak se německé sváteční schéma opírá o rozdílné žánry. Patří k nim speciální díly romanticko-rodinného cyklu Loď snů, filmy o císařovně Sissi nebo akční série jako Smrtonosná past. Smršť čistě pohádkových premiér neznají.

Britští diváci jsou zase zvyklí na vánoční speciály seriálů a zábavních pořadů včetně Strictly Come Dancing, obdoby naší soutěže StarDance. Na BBC nesmí chybět vánoční epizoda sci-fi série Pán času či sváteční sitkomové epizody, navíc se novodobou tradicí zimních svátků staly premiéry minisérií podle detektivek Agathy Christie. Stanice ITV, Channel 4 či Channel 5 nabízejí vánoční verze vlastní zábavy.

Americké televize pravidelně spoléhají na osvědčené vánoční filmy, ke kterým se řadí třeba poválečný Život je krásný, Sám doma, Rolničky, kam se podíváš či Zázrak v New Yorku, ale také vysílají živě vánoční koncert z Washingtonu, o sportovních událostech nemluvě.

Návštěva ve varieté a v cirkusu za účasti hvězd showbyznysu zase již po léta náleží k vánoční nabídce francouzských stanic, ale také v Itálii a ve Španělsku. Obecně pak platí, že i komerční stanice věnují mimořádně dost času bohoslužbám, přičemž největší zájem je o půlnoční mši z Vatikánu.

Existuje však i kurióznější vánoční exotika. Třeba brazilská televize přináší podívanou, kterou jinde nemají: přílet Santa Clause, nikoli na saních se sobím spřežením, nýbrž helikoptérou na stadion. Nebo v Japonsku, kde jde o svátek romantický, televize vysílají řadu seznamovacích pořadů určených zejména mladým. Podporují tak tamní zvyk, že na Vánoce musí mít každý partnera.

Jedna jistota však zabírá napříč světem: všude hrají Zemi, odkud přicházím, poetický příběh s Gilbertem Bécaudem a jeho slavnou stejnojmennou písní. Drží se ve vánoční hitparádě už jednašedesát let.