Ze seriálu Devadesátky (2022)

Ze seriálu Devadesátky (2022) | foto: Česká televize

TELEVIZNÍ CENY: Devadesátky byly loni nejlepší. Bodoval i nový Krakonoš

  • 2
Televizní ceny ovládly Devadesátky. Čtenáři iDNES.cz je vybrali za nejlepší seriál roku i nejlepší počin vůbec. Bodovala i navazující dokumentární série Polosvět. Osobností loňské obrazovky se navíc stal Ondřej Sokol, který právě v Devadesátkách hraje.

Událostí loňského televizního roku se jednoznačně stal krimiseriál Devadesátky. Alespoň podle hlasování čtenářů iDNES.cz v tradiční anketě Televizní ceny.

Šestidílný seriál České televize, jehož úvodní část měla premiéru 9. ledna loňského roku, zaujala nejvíc hlasujících. Dílo režiséra Petera Bebjaka a scenáristy Josefa Mareše získalo nejen nejvíc hlasů v kategorii nejlepší český seriál, ale i nejvíc hlasů vůbec.

Oblibu žánru potvrzuje i druhé místo, kde skončila třetí série zavedeného seriálu Případy 1. oddělení, kterým Devadesátky volně předcházejí. Případy 1. oddělení se taktéž udržely na druhém místě co se týče hlasů napříč všemi šesti kategoriemi.

RECENZE: Konečně krimi, Devadesátky nezapřou styl Případů 1. oddělení

Třetí největší počet hlasů vůbec obdržela vánoční pohádka Krakonošovo tajemství, kterou Česká televize uvedla na Boží hod. Povedený snímek s Davidem Švehlíkem režíroval rovněž Peter Bebjak. Krakonošovo tajemství tedy zvítězilo v kategorii Nejlepší televizní film s velkým odstupem od druhého snímku Vražedné stíny.

Televizní ceny iDNES.cz 2022

Televizní ceny iDNES.cz

nejlepší český seriál
DEVADESÁTKY

nejlepší zahraniční seriál
WEDNESDAY

nejlepší televizní film
KRAKONOŠOVO TAJEMSTVÍ

nejlepší minisérie
PODEZŘENÍ

nejlepší zábavný pořad
ČESKÝ SLAVÍK 2022

nejlepší dokument
POLOSVĚT

V anketě týkající se nejlepších zahraničních seriálů zvítězila streamovací platforma Netflix. Nejvíce hlasů totiž dostal Burtonův seriál Wednesday, který diváky vrátil do světa Addamsovy rodiny. S odstupem se umístila očekávaná čtvrtá série Stranger Things.

Mezi nejlepšími televizními minisériemi loni výrazně bodoval počin Podezření s Klárou Melíškovou v hlavní roli, až daleko za ním se umístilo propírané Hřebejkovo dílo Pozadí událostí.

Pátou kategorií letošního hlasování byl původní televizní dokument. Čtenáři iDNES.cz zde ocenili sérii Polosvět zabývající se vznikem českého organizovaného zločinu, který přímo navazuje na zmíněné Devadesátky. Velký počet hlasů rovněž obdržela série Technické památky českých zemí s Tomášem Hanákem.

A konečně v poslední kategorii zábavný pořad či reality show si nejvíce hlasů odneslo vyhlášení jubilejního, 60. ročníku Českého slavíka na TV Nova. O několik hlasů méně získala talk-show Terezy Dočkalové Protivný sprostý matky, která je k vidění na iVysílání.

U Českého slavíka ještě zůstaneme. Tento pořad totiž spojuje s vítěznými Devadesátkami tvář herce, moderátora, ale i divadelního režiséra Ondřeje Sokola. Moderátor Slavíků či pořadu Na lovu a představitel „devadesátkového“ nadporučíka Františka Tůmy patřil jednoznačně k nejvýraznějším osobnostem loňského televizního roku.

Redakce kulturní rubriky iDNES.cz jej proto vybrala za laureáta ceny pro televizní osobnost roku. V předchozích letech ji převzali moderátor Leoš Mareš (Bojovník roku 2015), herec Jan Cina (Dříč roku 2016), režisér Jiří Strach (Pohádkář roku 2017), herečka Martha Issová (Herečka roku 2018), scenárista Ondřej Hübl (Autor roku 2019), herec Štěpán Kozub (Světlonoš roku 2020) a moderátor Honza Dědek (Zpovědník roku 2021).