Televizní ceny Emmy ovládla politika a rodina

Politika a rodina - to jsou témata, která v Americe vévodí obrazovce. Však také politický seriál o dění kolem vůdce Bílého domu nazvaný The West Wing (Západní křídlo) dominoval v noci na včerejšek letošnímu, 52. udílení výročních televizních ocenění Emmy, obdob filmových Oscarů. Západní křídlo získalo vůbec nejvíc trofejí - osm, včetně cen technických, rozdílených už před časem.

Vyhrálo svou kategorii dramatických seriálů, autor Aaron Sorkin obdržel cenu za nejlepší scénář, Thomas Schlamme cenu za nejlepší režii a herci Richard Schiff a Allison Janneyová, kteří ve vítězném seriálu představují nevybíravého prezidentova poradce a tvrdou tiskovou mluvčí, dostali ocenění za nejlepší vedlejší role v kategorii dramatu. Seriál z prezidentského prostředí, který vznikl v inspirační návaznosti na aféru Billa Clintona s Monikou Lewinskou, zvítězil podle rozhodnutí Americké televizní akademie nad jiným žhavým favoritem, sérií mafiánských příběhů The Sopranos - protagonista "Sopránových" James Gandolfini ovšem získal trofej za herecký výkon v hlavní roli.

Ocenění za ženskou hlavní roli v téže skupině dramatických děl si odnesla Sela Wardová za seriál Once and Again (Znovu a znovu), jenž tematicky patří k druhé silné vlně dnešní Ameriky - tedy rodinných příběhů střední vrstvy i věku. V komediálním žánru si vysloužil vítězství cyklus Will a Grace, který líčí příhody homosexuála, přímočaré ženy a jejich přátel. Bodoval čtyřikrát, mimo jiné díky herecké dvojici Sean Hayes a Megan Mullallyová ve vedlejších rolích. Režisér Todd Holand si trofej odnesl za práci na seriálu určeném dětem Malcolm in the Middle: Pilot.

Cenu za hlavní herecký výkon v kategorii komedie připadla Patricii Heatonové za roli v seriálu Everybody Loves Raymond a Michaelu J. Foxovi za účinkování v seriálu Spin City (v tuzemsku vysílala první řadu Prima pod názvem Všichni starostovi muži). Dojatému miláčkovi publika i kolegů, Foxovi, který hereckou profesi kvůli Parkinsonově chorobě opouští, patřil jeden z největších potlesků během dlouhého ceremoniálu. Další ovace si vysloužil hollywoodský herec Jack Lemmon, oceněný tentokrát za účinkování v talk-show. "Cena Emmy i práce, kterou dělám, jsou důležité - ale vy, vy jste můj život," poděkoval své rodině.

Mezi oceněnými zaznělo i jméno Bruce Willise - za pohostinské vystoupení v seriálu Přátelé. Trofeje získaly rovněž dokumenty, animované pořady, estrády, a v neposlední řadě i režisér slavnostního udílení minulých Oscarů. Mimo hru se ovšem letos ocitly dvě nejsledovanější televizní podívané - vědomostní kviz Kdo chce být milionář a soutěžní pořad Survivor (Přeživší), sledující soupeření skupiny lidí na opuštěném ostrově. Nenašla se prý kategorie, do níž by se oba pořady mohly svým formátem a obsahe m vtěsnat.

Pořady, které uvidíme na českých obrazovkách

Plný seznam amerických televizních cen Emmy obsahuje desítky položek - nicméně alespoň pod těmi klíčovými se vesměs skrývají pořady, které brzy pozná i tuzemský divák. Česká televize měla v zámořském klání řadu favoritů mezi seriály, které už vysílá: Ally McBealová, Přátelé či Sex ve městě však tentokrát zůstaly v hlavních kategoriích jen u nominací. "Nicméně mohu potvrdit, že chystáme do vysílání Spin City s Michaelem J. Foxem v hlavní roli," uvedla Alena Poledňáková z ČT.

Pro Spin City zachovají titul Všichni starostovi muži, pod kterým jeho první řadu uvedla Prima, ČT má ovšem k dispozici i další díly. Také mezi oceněnými dokumenty našla ČT svůj pořad: pětidílný New York. Hlavní "balík" čerstvých nositelů Emmy má v rukou společnost AQS, která je sice samostatnou akviziční firmou nabízející své služby teoreticky všem zdejším stanicím, prakticky však nakupuje především pro Novu.

Ředitel AQS Ondřej Zach odškrtává v listině vyznamenaných položku za položkou: "West Wing čili Západní křídlo - ano, máme práva pro celou ČR. Sopranos - ano, rovněž vlastníme celorepubliková práva. Seriál Once And Again, tedy Znovu a znovu, dodáváme Nově - patří k novému úspěšnému typu rodinných příběhů, které se odklánějí od pohádkových naftařských ság k civilním středostavovským hrdinům," líčí Zach. Téhle rodinné notě podle něho odpovídají i další dva laureáti Emmy, které poputují do vysílání Novy - série dětských hodinovek Malcolm In The Middle a zábavný sitcom Everybody Loves Raymond.

Jediným bezprizorným z nejvýše oceněných seriálů se tak jeví Will a Grace. Zatím se o jeho práva nezajímají ani ČT, ani AQS.

Jeden z nejsledovanějších párů Hollywoodu, novomanželé Brad Pitt a Jennifer Anistonová, se 10. září dostavili do haly Shrine Auditorium v Los Angeles na výroční předávání televizních ocenění Emmy.

Michael J. Fox převzal 10. září v Los Angeles při udílení televizních ocenění Emmy cenu za hlavní herecký výkon v kategorii komedie za účinkování v seriálu televize ABC Spin City.

James Gandolfini převzal 10. září v Los Angeles při udílení televizních ocenění Emmy cenu za herecký výkon v hlavní roli za sérii mafiánských příběhů společnosti HBO The Sopranos (Sopránovi).

Americká herečka a zpěvačka Cher přichází do Shrine Auditorium v Los Angeles na výroční předávání televizních ocenění Emmy.

Michael J. Fox se svou ženou Tracy Pollanovou.

Jeden z nejsledovanějších párů Hollywoodu, manželé Brad Pitt a Jennifer Anistonová.

Denni Franz známý mj. ze seriálu NYPD Blue byl nominován v kategorii detektivní seriál.