Brigitte Bardotová ve filmu Pohrdání

Brigitte Bardotová ve filmu Pohrdání | foto: Compagnia Cinematografica Champion

TELEVIZIONÁŘ: Vida, i takoví byli! Nahá Bardotová či brutální Troška

  • 11
Nebýt programu ČT art a jeho výprav do minulosti, mohl by víkendový divák propadnout dojmu, že vedle zpívání, tancování a katastrofálních – pardon, katastrofických – kusů jako sobotní San Andreas na Nově už nic jiného na obrazovku prostě nesmí.

Naštěstí malý ostrůvek filmové paměti v sobotu zopakuje Pohrdání coby důkaz, že i sexuální bohyně Brigitte Bardotová hrála v uměleckých filmech – dokonce tak uměleckých, že si tu odhalené pozadí zakrývala knihou a že hereččinu nahotu si producent prosadil rovnou do úvodních scén, aby premiérové publikum před pětapadesáti lety nestihlo utéct z kina.

A v neděli se na témže kanálu vynoří z dějin domácí kinematografie historické drama Poklad hraběte Chamaré, které nasnímal tehdejší třicátník Zdeněk Troška.

Tedy ani nazdobená pohádka, ani všelidová taškařice, nýbrž temný až brutální přepis Jiráskovy předlohy, který dostal cenu v Montrealu a jehož úvodní drsná scéna s hromadným upalováním se nedá zapomenout.

Zatímco trikové zemětřesení z filmu San Andreas se z paměti vypaří dřív, než zmužilý pilot neboli Dwayne Johnson zakřičí na svou neméně statečnou dceru: „Nevzdávej to!“ Nebo že by to vykřikoval v jiném ze svých filmů? Nebo snad ve všech?

Další tipy z televizního programu