Z filmu Priscilla (2023)

Z filmu Priscilla (2023) | foto: KVIFF

TELEVIZIONÁŘ: Zapomeňte na Elvise. Teď jeho příběh vypráví Priscilla

  • 0
Na loňském festivalu v Benátkách získala ocenění pro nejlepší herečku šestadvacetiletá Cailee Spaeny, představitelka titulní role v životopisu Priscilla. Režírovala jej Sofia Coppolová a před květnovým vstupem do českých kin začíná svou dráhu na streamovací službě Max.

Ve festivalovém sále sklidil film dlouhé ovace, ovšem vzešly odtud také zvěsti, že potlesku se zdržela část publika, která právě ztratila svou posvátnou modlu. Král rokenrolu Elvis Presley totiž jednak stojí poněkud v pozadí příběhu, jednak se představuje v dost nelichotivém světle.

Snímek vznikl podle knihy Priscilly Presley nazvané Elvis a já, což jasně naznačuje, že veškeré okolnosti zpěvákova života se tentokrát interpretují z pohledu jeho partnerky, s níž se o deset let starší zpěvák seznámil, když jí bylo teprve čtrnáct let.

Kontroverzní pohled na osudovou romanci ve zlaté kleci budil vášně už předem, dcera Lisa Marie Presley ještě před natáčením projevila nevoli nad tím, jak jejího otce scénář prezentuje, a hrozila, že bude nucena veřejně vystoupit i proti své matce; premiéry se však nedožila.

Společnost Elvis Presley Enterprises zase odmítla poskytnout práva k použití Presleyho písní, takže režisérka musela hledat jinou hudební složku. A v neposlední řadě měla problémy s financováním díla. Nakonec však projekt uspěl, přinejmenším u valné části kritiků.

Podle listu Rolling Stone sice lidé mohou režisérce vyčítat, že se pohybovala na známé půdě, ale s výsledkem se prý dá těžko polemizovat: „Cesta do temného srdce celebrity je nejlepším dílem Coppolové od Ztraceno v překladu.“ A recenze v Time mluví o „tiše neobyčejné Priscille“.