Plakát filmu Hranice lásky (2022)

Plakát filmu Hranice lásky (2022) | foto: Aerofilms

TELEVIZIONÁŘ: Sexuální svoboda. Dvojice zkoumá, kde leží Hranice lásky

  • 4
Nejméně na dvě a čtvrt hodiny se plánuje sobotní přenos z udílení 31. výročních filmových cen Český lev – ale po jeho skončení se již dočkají ti, kdo mají raději něco „ostřejšího“ než usměvavou eleganci moderátora Marka Ebena ve smokingu.

Erotický thriller Hranice lásky, který zažije svou televizní premiéru, sice loňskou nominaci na lví sošku pro herce Matyáše Řezníčka neproměnil, zato má z karlovarského festivalu cenu mezinárodní novinářské poroty a hlavně lákavě skandální pověst, podpořenou sdělením „do 15 let nepřístupno“.

Hranice lásky totiž ústřední dvojice hrdinů zkoumá na půdorysu takzvaně otevřeného vztahu, zkrátka a dobře volného sexu. Ale zatímco Řezníčkově postavě se společný experiment brzy znechutí, jeho partnerka v podání Hany Vagnerové mu doslova propadne a postupně překračuje rámec původní dohody.

Dojde až tak daleko, že svého přítele láká ke společným intimním hrátkám se svým milencem ztvárněným Hynkem Čermákem a s jeho bizarním milostným harémem.

Do takové krajnosti už se muž odmítne zapojit, takže se žena musí rozhodnout mezi původním tradičním poutem, v němž spatřovala hrozbu stereotypu, a neomezenou sexuální svobodou, jež však časem může také zevšednět.

Portrét jedné neukotvené generace natočil v česko-polské koprodukci posluchač pražské FAMU Tomasz Wiński, podepsaný pod manifestem několika umělců nazvaným Nová česká intimita.

Ovšem ani její hlasité vzývání nepřivedlo na Hranici lásky do kin více než šedesát tisíc diváků. Možná, že domácí obrazovka bude pro otevřené výjevy tělesné důvěrnosti příhodnější.