Slavný nápis Hollywood | foto: Reuters

TELEVIZIONÁŘ: Od prádelny až po stodolu. Kde se vzal Hollywood

  • 0
Zatímco ostatní kanály přinášejí prázdninově vyčichlou přehlídku konců, kam až továrna na sny doklopýtala, nedělní ČT art naopak vypráví, jak to celé začalo. Druhý díl sedmidílné kroniky Dějiny Hollywoodu patří k nejzajímavějším.

Sleduje totiž od roku 1907 velké stěhování filmového vynálezu z New Yorku do Los Angeles, kde se pro natáčení otevíraly lepší podmínky. Tedy trvale pěkné počasí, blízkost atraktivních scenerií od velkoměstského ruchu přes pláže a poušť po zasněžené horské vrcholy.

Bezmála venkovské předměstí Los Angeles jménem Hollywood poskytovalo prvním studiím skromná zázemí, počínaje čínskou prádelnou a konče obyčejnou stodolou.

Právě z ní udělal svou základnu Cecil B. DeMille a roku 1914 tu natočil první celovečerní film vyrobený v Hollywoodu, snímek o nové životní šanci britského důstojníka na Divokém západě Indiánská nevěsta.

K pionýrské generaci hollywoodských producentů patřil rovněž Samuel Goldwyn, ale také méně známý Jesse Lasky, který ještě v roce 1945 přivedl na svět slavný muzikál Rapsodie v modrém.

Zkrátka platí, co sebekriticky napsal jeden nadšený fanoušek: „Jenom do té doby, než jsem viděl Dějiny Hollywoodu, myslel jsem si, že už vím o historii filmu všechno.“