Chantal Poullain

Chantal Poullain | foto: Monika Navrátilová

TELEVIZIONÁŘ: Chantal a Georgis, dva osudy propojené životní odyseou

  • 0
Pod názvem Chantal Poullain, moje životní odysea v sobotu večer uvede ČT1 premiérový portrét francouzské herečky a šansoniérky, která v Česku již dávno zdomácněla.

Do jisté míry ji vlastní putování spojuje s režisérem dokumentu, jímž je rovněž v Česku občas působící řecký rodák Georgis Agathonikiadis. Jenže zatímco ona se vydala přes hranice dobrovolně za láskou, on si úděl světoběžníka nevybral.

Patřil k tisícům řeckých dětí, které na přelomu 40. a 50. let po tamní občanské válce přijalo Československo; nejdříve vyrůstal v dětském domově, posléze v Brně, kde se usídlili jeho prarodiče.

A právě Brno současně tvoří podstatnou zastávku i na cestě rodačky z marseilleského výtvarnického prostředí, která se věnovala baletu, absolvovala divadelní akademii v Ženevě, poté studovala v Anglii a po seznámení s hercem Boleslavem Polívkou se rozhodla, že se přestěhuje za ním, do tenkrát ještě komunistického Československa.

Manželství se sice po čase rozpadlo, ale jak expartner Bolek, tak jejich syn Vladimír Polívka nemohou ve filmu samozřejmě chybět. O Chantal Poullainové v něm promluví rovněž Tomáš Hanák nebo Magdalena Dietlová.

Vedle hereččiny profesní dráhy, kterou zahájila již v 70. letech v zahraničních televizních produkcích, přijdou ke slovu její charitativní aktivity v nadaci Archa Chantal.

V neposlední řadě televize slibuje, že nevynechá ani romantické okolnosti příslušné životní odysey, tedy osudové setkání s Polívkou na ženevském divadelním festivalu v roce 1978, po němž se rozhodla pro ojedinělý krok do neznáma.

Roztomilá čeština Chantal Poullainové, která před pár dny získala nejvyšší francouzské vyznamenání za sbližování obou zemí, pak bude již tradičním bonusem.