Švankmajer dostal v Berlíně Cenu svobody

Filmař Jan Švankmajer, jehož nejnovější snímek Otesánek už běží v českých kinech, dostal v Berlíně Cenu svobody, která nese jméno významného polského tvůrce Andrzeje Wajdy. Mezinárodní pocty se mu dostalo od Americké filmové nadace za podpory firmy Philip Morris, a to za angažovanost a rozsáhlou tvorbu ve prospěch svobody a demokracie.
"Nejsem příliš velkým milovníkem cen udělovaných za uměleckou tvorbu, ale toto beru jako zcela něco jiného," řekl Švankmajer. "To je cena za něco, co stojí za tou tvorbou, za něco, bez čeho žádná autentická tvorba nemůže existovat."

Při slavnosti v berlínské Červené radnici ocenili tvorbu českého filmaře mimo jiné primátor německé metropole Eberhard Diepgen, český ministr kultury Pavel Dostál a Andrzej Wajda. Švankmajer natočil od počátku 60. let více než dvě desítky krátkých i hraných filmů, za něž obdržel řadu mezinárodních ocenění.

Cena svobody se letos uděluje podruhé v rámci festivalu tvůrců ze střední a východní Evropy nazvaného Freedom Film Showcase. Je dotována částkou 10.000 dolarů. Už ve čtvrtek diváci na úvod přehlídky shlédli Otesánka.

Americká filmová nadace je nezisková organizace, podporující sociálně angažované televizní a filmové projekty, které sledují obecný prospěch a demokratickou pluralitu. Philip Morris dlouhodobě podporuje po celém světě různé kulturní programy.

Cílem berlínské přehlídky devíti filmů, která skončila v neděli, je podpora nezávislých východoevropských tvůrců. Konala se souběžně s probíhajícím mezinárodním filmovým festivalem Berlinale, i když mimo jeho rámec.

Jan Švankmajer

Eva a Jan Švankmajerovi před zahájením 30. ročníku Rotterdamského filmového festivalu.