VIDEO: Lidstvo v ohrožení. Tvůrci Pána prstenů natočili Smrtelné stroje

  • 21
Režisér Peter Jackson o sobě nedal od premiéry poslední části trilogie Hobit příliš slyšet, nyní se však vrací na scénu s postapokalyptickým filmem Smrtelné stroje. Ten vznikl podle kultovní knižní ságy britského spisovatele Philipa Reevea. V hlavních rolích se objeví Robert Sheehan nebo Hugo Weawing.

První ukázka diváky uvádí do světa, ve kterém se lidstvo ocitlo na pokraji vyhlazení a jen několik jedinců přežívá v městech na kolečkách, která spolu vzájemně soupeří. Jedním z nich je i Londýn, který se k divákům dostává v takzvané steampunkové verzi. 

Steampunk je podžánr ve sci-fi, ve kterém se autor soustředí místo obvyklých vyspělých technologií budoucnosti na těžkotonážní stroje, které pracují s párou jako hlavním zdrojem energie.

Film sleduje osud mladého Londýňana Toma, kterému se připlete do cesty dívka Hester odhodlaná zavraždit tajemného Thaddeuse. Muže, kterého viní ze smrti své matky. 

Režie filmu se ujal Christian Rivers, který prozatím platil hlavně za tvůrce průměrných hororů, na Hobitovi však spolupracoval jako režisér druhého štábu. Scénář Peter Jackson napsal společně s kolegyněmi Fran Walshovou a Philippou Boyensovou, které se podílely jak na Pánovi prstenů tak pozdějším Hobitovi. 

Do českých kin Smrtelné stroje vstoupí 13. prosince 2018.