Bartoška bývá před ceremoniálem nervózní, prozradili Za scénou Cabanovi

  • 8
Už dvacet tři let vymýšlí a realizují zahajovací a závěrečný ceremoniál karlovarského festivalu. „Někdy je to utrpení, hodně se děsíme a říkáme, co jsme si to zase vymysleli. Byl to i případ letoška, kdy jsme si vymysleli složitou technologii,” vysvětlili Michal a Šimon Cabanovi v pořadu Za scénou.

Letos bratři Cabanovi ceremoniál stylizovali do podoby sokolského sletu, který měl připomenout stoleté výročí vzniku Československa. „Letos poprvé jsme dostali zadání,” prozradil Michal Caban. „Jiří Bartoška vyjádřil přání, zdali bychom tam nemohli dostat motiv oslav sta let české státnosti,” dodal.

„Nevnímám, že je těch oslav teď všude plno. Najednou mi začínají lidé volat s projekty k říjnovým oslavám, které se měly chystat už rok,” vyvrací domněnky o tom, že by oslav vzniku Československa už bylo příliš. „Chtěli jsme ukázat to dobré z naší historie,” doplňuje bratra Šimon Caban. Kromě jejich scénické show letos ceremoniál doplnila ještě audiovizuální koláž o milnících české historie v režii umělců Vladimira 518, Davida Vrbíka a Ondřeje Anděry.

Během samotného ceremoniálu oba pilně pracují a zatímco Michal se stará hlavně o obecnou režii večera, Šimon řídí technické zázemí ve Velkém sále. „Říkám technikům, co a jak mají dělat, protože času na nazkoušení je opravdu málo,” tvrdí. Do Varů dvojice pravidelně přijíždí tři dny před začátkem festivalu a zkouší od středy.

Za scénou

Za scénou je pořad, který vzniká ve spolupráci iDNES.tv, kulturní rubriky iDNES.cz a MF DNES. Divákům nabízí zajímavé hosty ze světa filmu, hudby nebo literatury (archiv pořadu najdete zde). Moderuje Monika Zavřelová.

Logo pořadu Za scénou

„Kromě toho se navíc během ceremoniálu musíme postarat o Jiřího Bartošku, který bývá velmi nervozní. Na podiu nevystupuje jako herec, který má roli, ale sám za sebe a to mu dělá starosti,” prozrazuje Michal Caban detaily o trémě prezidenta festivalu.

Ačkoliv Cabanovi mají zahajovací ceremoniál za sebou, nejvíce stresový moment je teprve čeká. Závěrečný večer totiž přenáší i Česká televize, technický proces se tak ještě zkomplikuje. „Navíc děláme sice to samé, ale ono to nikdy to samé není,” dodává Šimon Caban.

Tvůrčí sourozenecké duo s festivalem spolupracuje od roku 1994, kdy s grafikem Alešem Najbrtem a fotografem Tonem Stanem vytvářeli vizuální podobu a image festivalu. Od roku 2004 se soustředí hlavně na podobu ceremoniálů.