Shrek - foto 3

Shrek - foto 3 - Fotografie z amerického animovaného filmu Shrek. | foto: Bonton film

Shrek skutečně překvapil

Animovaná pohádková komedie Shrek, která vyhrála v hlasování publika diváckou cenu MF DNES, původně v programu vepsána nebyla: skryla se v kolonce nazvané "překvapení". A překvapit se jí opravdu povedlo. "Lidi v sále ječeli, dupali, pískali i během projekce tleskali, prostě se radovali. A po druhém promítání už se Shrek usadil pevně v čele ankety," říká Aleš Danielis, šéf Bontonfilmu, který divácký hit festivalu uvede ve čtvrtek do českých kin.
Kdo je to Shrek - hrdina, který ve Státech pobil i velkofilm Pearl Harbor a vede tamní žebříčky tržeb s více než dvěma sty miliony dolarů? Je to zavalitý zelený obr s tykadélky, který za pomoci Sněhurky, trpaslíků, prasátek, draka, princezny a oslíka sjednává pořádek v pohádkové říši. "Humor filmu, který je přístupný mládeži do 99 let, má něco společného třeba s Pytlákovou schovankou, u které babičky plakaly a jiní se bavili," míní distributor.

"Dělá si legraci nejen ze žánru pohádek, ale i sám ze sebe. Je to parodie jemná, a soudě podle ohlasu festivalového publika, kdy jsme si testovali hlavně teenagery, mohl by Shrek prolomit nedůvěru k animovaným filmům, která v tuzemsku ještě panuje." Shrek vzešel ze studia DreamWorks, které založila trojice Američanů v čele s králem vypravěčů Stevem Spielbergem, aby si splnili své klukovské i tvůrčí sny.

Mimo jiné tu razí heslo, že "animák" nekončí u rodinných disneyovských pohádek, nýbrž je to "prostě jen jiný způsob filmu". Animátorská dílna DreamWorks už zrodila Prince Egyptského, Mravence Z (s hlasem Woodyho Allena) či Slepičí úlet. Co bude s diváckou trofejí, kterou Danielis v zastoupení tvůrců ve Varech převzal? "Loni od nás režisér Alan Parker chtěl poslat jenom opis diplomu divácké ceny, ale letos se vydáme do Ameriky a cenu zástupcům DreamWorks předáme osobně," slíbil distributor. Nejdřív se však postará o tuzemskou premiéru: Shrek vchází do kin s českými titulky zatím ve třinácti kopiích, ale Bontonfilm je připraven v případě zájmu vyrobit jich víc.

RECENZI ČTĚTE ZDE.