Ondřej Veselý v hlavní roli seriálu Krčín

Ondřej Veselý v hlavní roli seriálu Krčín | foto: 2media.cz

Točí se seriál Krčín, zakladatele rybníků hraje Ondřej Veselý

  • 1
Osudy slavného rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan přiblíží v deseti padesátiminutových dílech historický seriál Krčín. Titulní roli si v režii Josefa Pecla zahraje Ondřej Veselý z Divadla pod Palmovkou.

Autorem scénáře seriálu, který realizuje Českokrumlovská televize a Jihočeská filmová kancelář, je spisovatel, novinář a muzikant Jan Matěj Krnínský. První klapka padla po dvou letech příprav na věži Jakobínka u hradu Rožmberk, která převzala roli věže krumlovského zámku za renesanční přestavby.

V příběhu zasazeném do druhé poloviny 16. století se objeví mimo jiné Denisa Pfauserová či zpěvačka Lenka Lo Hrůzová, vítězka druhé řady pěvecké soutěže Hlas Česko Slovenska, která nazpívala také úvodní píseň k seriálu.

„Při tvorbě scénáře jsem se oprostil od starých beletrií, jež některé postavy romantizovaly, i od předloh, které je démonizují,“ vysvětluje scenárista. Šel jsem cestou ověřené historie, na kterou jsem navazoval paralelní příběhy, které mají z velké části oporu ve skutečných událostech.“

Krčín je rozporuplná osobnost, ta role se mi líbí, říká herec Veselý

Režisér vnímá Krčína jako osobnost, která nemá srovnání v celé Evropě: „Jižní Čechy jsou většinou spojovány s husity, ale období vlády Rožmberků bylo zcela mimořádné a Krčínova práce zásadně změnila charakter krajiny. Zatím to ovšem filmaři příliš nevyužili a tak jsme to vnímali jako dluh vůči historii.“

Ondřej Veselý charakterizuje svého hrdinu jako rozporuplnou osobnost. „Umí být velmi tvrdý, nekompromisní, ale naopak i pozorný a citlivý,“ shrnuje herec nadšený faktem, že konečně nehraje čistě zápornou postavu jako v seriálech Vyprávěj či Krejzovi. Natáčet se bude až do konce roku 2020.