Ze seriálu BRI | foto: Canal+

Vyšetřovali Charlie Hebdo i bombové útoky v Paříži. Přichází krimisérie B.R.I.

  • 2
Přes dvanáct milionů zhlédnutí nasbírala od své francouzské premiéry krimisérie B.R.I., která je nyní k vidění v Česku na Canal+ a od 3. října každé úterý též na televizním programu Canal+ Action. Vedle zájmu však elitní jednotka mladých policistů vzbudila i polemiky.

Jedno z nejúspěšnějších uvedení seriálové tvorby z vlastní produkce Canal + Original ve Francii od roku 2019 sází na moderní obnovu žánru. Příběh zasazený do Paříže a sleduje boj proti organizovanému zločinu a terorismu od okamžiku generační výměny stráží.

B.R.I. čili Research and Intervention Brigade, francouzská obdoba jednotek S.W.A.T. v USA nebo URNA v Česku, se podílela na vyšetřování případů od útoků na redakci Charlie Hebdo po masakr v metropoli z listopadu 2015.

V seriálu se novým velitelem stává bývalý voják speciálních sil Said, jenž střídá Patrika, policistu ze staré školy, který používal metody na hraně zákona. Hrdinové se potýkají s novou teroristickou hrozbou a s válkou gangů.

„Série B.R.I. se zrodila z mé touhy rozčeřit stojaté vody tradiční krimi a vytvořit něco jako Miami Vice a Policejní odznak,“ uvedl režisér Jérémie Guez. „S vývojem organizovaného zločinu ve Francii za posledních dvacet let jsem chtěl zachytit obtížný generační přechod mezi policejními styly vedení. První řada má ráz revoluce, ve finále s dvěma postavami zmizí i všechny staré metody.“

V reakcích diváků i kritiků se vesměs chválí akční stránka podívané, naopak panují rozpaky nad hereckým obsazením, respektive etnickou skladbou speciální jednotky. „Téměř všichni elitní policisté jsou arabského původu, zdá se, že vyrostli v předměstských ghettech,“ podivuje se jeden z fanoušků.

Recenzent Benoit Richard naopak tvrdí, že „korektní zábava má tu výhodu, že ukazuje, jak si mladí lidé z předměstí mohou najít své místo u policie, i když se proto občas ocitnou v rozporu se svými rodinami a přáteli, někdy musí dělat obtížná rozhodnutí a lhát svým blízkým“.