Z dokumentu Svatá kněžna Ludmila

Z dokumentu Svatá kněžna Ludmila | foto: ČT

RECENZE: Vysoká, silná, zdravá. Ale co víme přesně o kněžně Ludmile?

  • 1
Zábavnost dokumentu Svatá kněžna Ludmila, jehož premiéru ve středu uvede ČT k výročí jedenácti set let od smrti národní patronky, rozhodně nelze upřít, jenže nespočívá ve filmařské nápaditosti.

Vyvěrá totiž naopak bezděčně z nekonečné přehlídky termínů možná, snad, pravděpodobně, prý, údajně, podle některých pramenů; zkrátka ze všeho, co stále ještě o spoluzakladatelce české státnosti (ne)víme.

Že se záběry ze starých filmů střídají s mluvícími hlavami odborníků na pozadí skanzenů za hudebního podkresu chorálů, patří k běžné akademické nudě. Ale jak se vědci bod po bodu snaží určit základní obrysy Ludmilina života, stává se z osvětového pořadu detektivka.

Lebka svaté Ludmily patří k nejvzácnějším skvostům svatovítského pokladu

Kdy se narodila? Odhadem kolem roku 860, přesně se to neví. Jak trávila mládí? Zřejmě jako všechny ženy, starostí o potravu. Pocházela z Mělníka? To je jedna z možností. Kdy porodila poprvé? Už v patnácti – tedy možná.

Podle ostatků byla na svou dobu vysoká, robustní, zdravá a často těhotná, měla šest nebo více dětí. Byla pokřtěna již s manželem Bořivojem? Nedá se to vyloučit, ale spíše šlo jen o mužovu „služební cestu“. 

Svatá kněžna Ludmila

50 %

ČT, režie a scénář Vít Hájek

Co doma dělala? Nejspíše se starala o knížecí domácnost. Jak zahynul Bořivoj? Není známo, ale jelikož ovdověla v osmadvaceti, asi v boji o své potomky musela být naší „první diplomatkou“.

Vlastně jediné, na čem se všechny legendy shodnou, je fakt, že pomáhala chudým, osiřelým, potřebným a že ji dala zabít snacha Drahomíra. Z mocenských důvodů, či ze žárlivosti na Ludmilinu výchovu vnuků? Těžko říci. Ale i detektivka bez jasného řešení má své kouzlo.