Jiří Bartoška na červeném koberci před slavnostním zakončením festivalu MFFKV...

Jiří Bartoška na červeném koberci před slavnostním zakončením festivalu MFFKV (6. července 2019). | foto: Dan Materna, MAFRA

Čtyři dny, čtyři sály, Kočár do Vídně. Hlásí se půltý ročník Varů

  • 0
Mimořádný 54 ½ ročník karlovarského festivalu, jenž se uskuteční 18. až 21. listopadu jako menší náhrada zrušené letní přehlídky, nastínil svou podobu. Zahrne čtyři dny, čtyři sály, zhruba třicet filmů, vyčištěnou verzi Kočáru do Vídně a bezpečností opatření.

„Neohlašujeme let do vesmíru, ale festival,“ zažertoval prezident festivalu Jiří Bartoška o podobě tiskové konference, jež se kvůli koronaviru vysílala online. „Postaráme se o maximální bezpečnost, opustili jsme většinu doprovodného programu, takže půjde o přehlídku čistě filmovou, a jsme připraveni reagovat na možná další opatření, případně i respektovat,  kdyby se festival nemohl uskutečnit,“ slíbil Bartoška.

Pozvání na „půlté“ Vary přijal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ocenil, že „ani za chmurné situace se pořadatelé nevzdávají“. Přidal jednu dobrou zprávu: „Vláda právě projednává národní plán obnovy a z něj by slušná suma měla jít i na kulturu. Rád bych prosadil, aby vedle stávajícího fondu kinematografie vznikl fond audiovize,“ zmínil Zaorálek pomoc seriálové tvorbě.

Program obsahující díla z letošních festivalů od Berlína po Benátky bude zveřejněn 19. října, dva dny poté začne předprodej vstupenek. „Zatím mohu jen prozradit, že na premiéru digitálně zrestaurovaného Kočáru do Vídně přijedou Iva Janžurová a Jaromír Hanzlík,“ dodal programový ředitel Karel Och. Připustil také, že složitější je získat filmy z Hollywoodu, který většinu premiér odkládá.

Výkonný ředitel Kryštof Mucha dodal, že i bez zahraničních hostů chtějí zachovat setkání profesionálů, tentokrát kinařů, s nimiž proberou budoucnost putovní akce Tady Vary, jež se v létě osvědčila, i vývoj filmového byznysu včetně streamovacích služeb.

Podle Bartošky zůstali festivalu věrní všichni jeho partneři a návštěvníci zase získají unikátní šanci, „jak jít rovnou z pokoje v bačkorách do sálu“. Nabízejí se totiž balíčky obsahující vedle vstupenek ubytování přímo ve festivalovém hotelu Thermal.