Přichází komedie Ro(c)k podvraťáků

  • 6
Stvořitel Snowboarďáků Karel Janák jde na dračku, v kalendáři roku 2006 si distributoři z Falconu značí premiéry hned dvou jeho děl, v nichž se opět objeví duo Kotek a Mádl. Zatímco o komedii Rafťáci chystané na příští jaro se už leccos ví, Ro(c)k podvraťáků zůstával tajemstvím.

MF DNES o připravovaném filmu informovala jako první. "Nechceme, aby se Janákovy projekty lidem pletly, nebo aby je považovali za seriál. Proto jsme také původní pracovní název Podvraťáci změnili na Ro(c)k podvraťáků: z potřeby se odlišit a posunout jinam," vysvětluje producent Marek Štencl.

Navíc půjde o zcela jiný typ filmu, černou krimikomedii, v níž k Vojtěchu Kotkovi a Jiřímu Mádlovi přibudou další dva mladíci a v hlavní ženské roli hrdinka seriálu Rodinná pouta Klára Jandová.

Příběh vypráví o čtveřici kluků, kteří si chtějí splnit své sny. Pro peníze, začnou malé, zdánlivě nevinné lumpárničky, a než se nadějí, octnou se na cestě zločinu. Čím víc zmatkují, tím více jim jde o život. Zkrátka, jak shrnují tvůrci, byli ve špatný čas na špatném místě.

Nástinem děje i titulem připomíná Ro(c)k podvraťáků generační britské krimikomedie jako slavný Podfu(c)k.

"Je tu snad vzdálená podobnost, ale náš film bude lepší," podotýká s úsměvem Janák. Ke slovu přijdou i dospělí hrdinové, kromě rodičů je tu role bossa, v níž by tvůrci rádi viděli Václava Postráneckého.

Výběr dalších herců se bude řídit postavami, jichž přibývá s tím, jak Janák dopisuje scénář, a odehraje se během května a června. "V létě totiž začne režisér točit Rafťáky, takže pak ho pár měsíců neuvidíme," plánuje producent.

První klapka Ro(c)ku podvraťáků padne 1. listopadu a premiéra se uskuteční "do roka a do dne", tedy 2. listopadu 2006.

Rozpočet by neměl překročit běžný strop českých filmů, dvacet milionů korun – a to přesto, že film bude akčnější než obvykle, slibuje honičky i pyrotechnické efekty. Výhodou je, že filmaři mají dost času všechno připravit a doladit, což v Česku nebývá zvykem.

"Málem nás znervózňuje, že zatím to jde tak s předstihem a v klidu, už máme i koproducenty," dodává Štencl. Nebojí se ani možnosti, že by herecké hvězdy časem " podražily", neboť smlouvy uzavře již nyní.

Nabídne podle hollywoodské praxe režisérovi či hercům procenta z tržeb? " Něco takového tam mám," usmívá se tajemně.

Janákův výhled obnáší jeden film ročně prakticky s týmž týmem jako u prvotiny, ale v různých produkcích a s širším diváckým zaměřením.

Cílová skupina Ro(c)ku podvraťáků začíná u stejného věku jako Snowboarďáci a jde výš, od sedmnácti do třiceti let a klidně prý ještě dál.

"Přitáhneme je do kina všechny, nejen teenagery," věří producent. Zná totiž první verzi scénáře a tvrdí, že obsahuje " jasný silný příběh, hodně smíchu, ale ne parodii, a také místa, kde mrazí v zádech".

Víc už neprozradí – jen to, že Kotek s Jandovou obléknou jezdecké dresy.

,