Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S úmrtím Chandlera vzal jakýkoli návrat Přátel patrně definitivně za své

  10:48
Naděje, že by se seriál Přátelé v nějaké podobě znovu vrátil, patrně s úmrtím Matthewa Perryho definitivně uhasly. Americký seriál, který patřil k nejúspěšnějším televizním projektům vysílaným na přelomu století, se nikdy nedočkal filmové verze a jakékoli snahy na jeho obnovení vždy ztroskotaly na naplněném diáři jednoho z představitelů. Jediným setkáním po oficiálním konci série tak zůstává vzpomínkový pořad Přátelé: Zase spolu z roku 2021.
Matthew Perry, Courteney Coxová, Matt LeBlanc, Lisa Kudrowová, David Schwimmer...

Matthew Perry, Courteney Coxová, Matt LeBlanc, Lisa Kudrowová, David Schwimmer a Jennifer Anistonová v seriálu Přátelé | foto: © Warner Bros. Television

Americký seriál Přátelé se na obrazovkách poprvé objevil 22. září 1994, a během deseti sezon se šestice hlavních protagonistů v podání herců a zároveň kamarádů i ve skutečném životě Jennifer Anistonové, Courteney Coxové Arquettové, Lisy Kudrowové, Matta LeBlanka, Matthewa Perryho i Davida Schwimmera dokázala zapsat do srdcí diváků po celém světě.

Předloni vzbudilo pozornost opětovné televizní setkání všech hlavních hrdinů seriálu, k dalšímu ale už v tomto složení nedojde. Jeden ze šestice, americko-kanadský herec Matthew Perry, který ztvárnil roli Chandlera, totiž v sobotu ve věku 54 let zemřel.

Zemřel herec Matthew Perry. Chandler z Přátel se utopil ve vířivce

Seriál – v originále Friends – se od svého prvního uvedení na obrazovky stal kulturním fenoménem. Skupina mladých Newyorčanů, která se zrodila v hlavách scénáristů Davida Cranea a Marty Kauffmanové, ovlivňovala účesy, oblékání i způsoby chování mnoha lidí. Třeba sestřih Jennifer Anistonové, představitelky Rachel, kopírovaly ženy a dívky po celém světě. Vzorem se stalo také to, jak spolu šest kamarádů, zprvu dvacátníků bez závazků – a časem i s nimi – v Přátelích žije.

Seriál, který obdržel několik cen, včetně Emmy nebo Zlatého glóbu, se měl původně jmenovat Insomnia Cafe a Crane s Kauffmanovou jej vymysleli na základě vlastních zkušeností. Na přelomu 70. a 80. let totiž jako čerství absolventi vysoké školy začali žít právě v New Yorku. Oba scenáristé měli za sebou práci na úspěšném sitkomu Snílek, který se vysílal od roku 1990, když v prosinci 1993 přišli s první verzí námětu. Tu dopracovali do podoby, kterou znají miliony diváků. A už při psaní pilotního dílu se třeba zrodil vztah mezi Rachel a Rossem.

Přátelé (zleva): David Schwimmer (Ross Geller), Lisa Kudrowová (Phoebe Buffayová), Matthew Perry (Chandler Bing), Jennifer Anistonová (Rachel Greenová), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani) a Courteney Coxová (Monica Gellerová)

David Schwimmer, představitel paleontologa Rosse, byl také prvním, kterého si autoři vybrali, až postupně přibylo zbylých pět. Každý ze šestice měl za sebou jen menší role před kamerou, například Matthew Perry (Chandler) se mihl v Beverly Hills 90210, Courtney Coxová (Monica) hrála mimo jiné v jedné epizodě seriálu To je vražda, napsala. Úspěch Přátel ale všechny rychle zařadil mezi největší hvězdy showbyznysu.

Když natáčení v roce 1994 začínalo, brali herci 22 500 dolarů za díl, s rostoucí popularitou i zisky studia se odměna postupně zvýšila. V deváté a desáté řadě seriálu si tak každý z herců, kteří o honorářích vyjednávali společně, přišel už na milion dolarů za epizodu. A televizi se to stále vyplácelo, inzerenti totiž byli ochotni zaplatit za půlminutovou reklamu až dva miliony dolarů. Na druhou stranu ale byly honoráře jedním z důvodů, proč Přátelé po desáté řadě skončili – nebyl to ale důvod nejdůležitější.

Janice, dcera Bruce Willise i kanadský premiér vzpomínají na Matthewa Perryho

Během let totiž herci i samotní hrdinové zestárli, před poslední epizodou s pořadovým číslem 236 už nebyli ani zdaleka tak bezstarostní jako v září 1994, kdy seriál začínal. Když se Rachel ve finále snad definitivně vrátila k Rossovi, měly hlavní postavy na kontě už několik svateb i rozvodů, narozených dětí a spousty milostných vztahů.

Po poslední epizodě Přátel – v České televizi odvysílané s půlročním zpožděním 29. prosince 2004 – se několikrát zdálo, že by se Monica, Rachel, Phoebe, Chandler, Ross a Joey mohli před kamerou opět sejít. Vždyť ve stejné době vysílaný a podobně vlivný seriál Sex ve městě (premiérově se vysílal v letech 1998 až 2004) se dočkal dokonce dvou celovečerních verzí.

Návrat Přátel je mišmaš. Spolu už nikdy nevystoupí, s Phoebe zpívá Lady Gaga

„Úkolem Přátel bylo zobrazit tu část lidského života, kdy kamarádi vlastně tvoří vaši nejbližší rodinu. Už je ale přeci nepotřebujete, když založíte rodinu vlastní,“ řekla scenáristka. A podobně se později vyjádřili i další protagonisté seriálu, třeba herečka Lisa Kudrowová, představitelka Phoebe, podle které plány na film nikdy reálně neexistovaly.

Snaha dát dohromady všechny herce z Přátel později také dlouho ztroskotávala kvůli neochotě nebo zaplněnému kalendáři jednoho nebo několika z nich. Nakonec se to přece jen podařilo, nešlo ale o další pokračování seriálu, ale o speciální vzpomínkový pořad nazvaný Přátelé: Zase spolu, který v květnu 2021 odvysílala streamovací služba HBO Max.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer, po čtyřech letech v umělém spánku

21. dubna 2024

Ve věku 84 let zemřel herec, režisér, zpěvák a scenárista Josef Laufer. Informaci potvrdil ředitel...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

24. dubna 2024

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zemřela herečka Hana Brejchová. Proslavil ji film Lásky jedné plavovlásky

22. dubna 2024  7:52,  aktualizováno  9:48

Zemřela herečka Hana Brejchová, bylo jí 77 let. Zazářila ve filmu Miloše Formana Lásky jedné...

Larry je mrtvý. Tvůrci Simpsonových nechali po 35 letech zemřít štamgasta od Vočka

24. dubna 2024  8:35

Zarytí fanoušci seriálu Simpsonovi smutní. Tvůrci totiž nechali zemřít jednu z postav, která byla...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

I did it my way. Troška, Nový i Vyskočil se rozloučili s Josefem Lauferem

25. dubna 2024  11:32,  aktualizováno  11:43

Se zpěvákem a hercem Josefem Lauferem, který zemřel po dlouhé nemoci v sobotu večer ve věku 84 let,...

Ta nevíra v sebe sama je překvapivě pořád silná, přiznává Ivan Trojan

28. dubna 2024

Premium Bude mi šedesát, síly ubývají, kariéra byla dlouhá, náročná a vyčerpávající. Takže přemýšlím, co...

Bobby z Dallasu vstal z mrtvých jako ve Star Treku, říká herec Patrick Duffy

28. dubna 2024

Premium Můžeme si klást otázku, co má vlastně americký herec Patrick Duffy, kterého známe jako Bobbyho...

SÓLO PRO MORÁVKA: O jednom velkém závodě a jak se tatínek mocně spletl

27. dubna 2024

Premium Názory, vzpomínky, glosy, momenty ze zákulisí. Každou sobotu píšou přední osobnosti české umělecké...

TELEVIZIONÁŘ: Veterán stihl jednapadesát bitev a cestu kolem světa

27. dubna 2024

Jednomístný stíhací letoun, symbol britských ozbrojených sil za druhé světové války, se s odstupem...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...