Miroslav Etzler, Marie Poledňáková a Miloš Šmídmajer

Miroslav Etzler, Marie Poledňáková a Miloš Šmídmajer - Představitel jedné z hlavních rolí Miroslav Etzler, režisérka Marie Poledňáková a producent Miloš Šmídmajer představili film Jak se krotí krokodýli. (26.5.2005) | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Poledňáková slibuje laskavou komedii

  • 3
Jen se objevily zprávy, že v novém filmu Jak se krotí krokodýli ožijí postavy z televizních filmů Jak vytrhnout velrybě stoličku a Jak dostat tatínka do polepšovny, ale s jinými herci, začaly režisérce Marii Poledňákové chodit dopisy. Přece je nemůžete přeobsadit! stálo v nich.

"Věděla jsem, že to bude problém. Diváci původní hrdiny v čele s malým Vaškem milují, ale jsem si jistá, že po pár metrech filmu i tu novou rodinu přijmou," řekla režisérka.

O víkendu ji čeká první klapka ve Vysokých Tatrách, kam příběh staronové postavy zavál.

Jeho volné pokračování sice napsala už před lety, ale po smrti Vašíkova představitele Tomáše Holého, v té době už studenta, chtěla látku nechat spát. Teprve na naléhání producenta Miloslava Šmídmajera si ji znovu přečetla a našla klíč.

Půjčí si jen jména a charaktery, slibuje i podobný laskavý humor, ale rodinu horolezce Luboše a baletky Anny, kde k odrostlému Vaškovi přibyla malá Amálka, přenesla do dnešní doby.

Děj snímku Jak se krotí krokodýli začíná, když se tatínek – záchranář, kdysi František Němec, nyní Miroslav Etzler, vrací z Alp. Ingrid Timková vystřídá Janu Preissovou v roli jeho ženy, která se loučí s milovaným baletem.

Tatínek jede s třídou své dcerky na školu v přírodě do Tater, ale zpět za manželkou se hned tak nedostane. Do hry totiž vstoupí syn Vašek, kterého hraje idol ze Snowboarďáků Jiří Mádl, dědeček z venkova alias Václav Postránecký, kolem nějž krouží coby sousedky Eva Holubová a Bára Štěpánová, a  rodina Amálčina vrstevníka Vítka, který má dvě maminky i dva tatínky.

Představují je Sabina Laurinová, Tereza Duchková, Dan Nekonečný a Josef Vojtek, kteří nazpívali i titulní píseň.

Jediným tajemstvím zůstává, jakou úlohu hrají záhadní krokodýli. "Čtvrtý díl se má točit na Nilu," škádlí Etzler režisérku.

Ta totiž na otázku, zda nepomýšlí na další pokračování, volala: "O tom nechci ani slyšet, přestože závěr něco takového naznačuje – ani slyšet!"

Hrdinovi Pojišťovny štěstí Etzlerovi bylo čtrnáct, když se Velryba a Polepšovna poprvé vysílaly. "Tehdy mě zajímaly spíš holky, ale od té doby jsem oba snímky viděl mnohokrát a ohromně si vážím jejich laskavosti, která dnes tolik chybí. Vůči dětem do patnácti let máme veliký dluh – jsou odkázány jen na falešné studiové pohádky," míní Etzler.

Možnost, že bude srovnáván s předchozím představitelem Luboše, jej vůbec nenapadla: "Až před pár dny mi došlo, že mají stejné jméno. A co má být? Když si vezmu, kolik v Česku žije horolezců a baletek, v průměru tu může existovat asi šest a půl tisíce podobných rodin," spočítal.

V těžké pozici bude i Holého následovník Mádl, který právě trénuje ve Slovinsku na film Rafťáci. "Nerozhoduje podoba, nýbrž charakter. A Mádl je spontánní, přirozený, slušný kluk, který nezná pózy, nestydí se říci, že má rád maminku, a Postráneckého učil tancovat," líčí nadšeně Poledňáková. Film vstoupí do kin 12. ledna 2006.

,