Z filmu František je děvkař

Z filmu František je děvkař | foto: Bioscop

Polášek hraje děvkaře. Ale hájí ho

Když Josef Polášek dostal scénář filmu František je děvkař, název mu připadal "hodně ostrý" a s režisérem Janem Prušinovským prý o něm dost diskutoval. Ale poté, co film poprvé viděl, změnil herec názor.

"Ten název se naprosto hodí, protože divák díky němu čeká buldozer dívčích srdcí, takže o to víc bude překvapen," shrnul hlavní představitel hořké komedie, která má premiéru 5. června.

Pro Františka, který kvůli věčným záletům ztratí práci psychiatra, manželku i střechu nad hlavou, má Polášek pochopení.

Trailer k filmu František je děvkař

"Snaží se bojovat se svou slabostí, ale prostě nemůže, i když chce," hájí herec svého hrdinu. "Herec to bere emotivně, já spíše sarkasticky," dodal scenárista a režisér, který v hraném filmu debutuje.

Přesto začátečníka podpořila Nova předkupem vysílacích práv. "Překvapilo mě, že neměli žádné připomínky, nechali nám úplnou svobodu," ocenil Prušinovský.

Zpívá Hana Hegerová
Vedle Poláška, s nímž točil už svůj školní film, obsadil více méně známé, ale nikoli hvězdné herce – aby jejich jména Poláška nezastínila.

Františkovu maminku hraje Zdena Hadrbolcová a jeho manželku Ela Lehotská, která vztah filmového páru popsala: "Je to srdeční záležitost, ale manželka ho jednou odmítne dál vychovávat; musí na své chyby přijít sám."

Polášek souhlasí: "Když ho žena opustí, opravdu se chová jako dítě, kterému berou hračku. Fňuká a chce ji zpátky, ač si s ní nehrál a měl spoustu jiných."

Příběh, jejž provází hudba Petra Hapky a písně Hany Hegerové, trochu připomíná jinou nedávnou českou komedii Chyťte doktora; v té se zmítal mezi manželkou a milenkami gynekolog.

"Vůbec jsem o tom nevěděl, je to náhoda, že dva lidi měli stejný nápad. Já psal scénář už na FAMU, ale do kin zkrátka dorazíme jako druzí," shrnul Prušinovský.