Z filmu Fantastický pan Lišák

Z filmu Fantastický pan Lišák | foto: Archiv festivalu Anifilm

Pan Lišák s Clooneyem a Streepovou nakonec v českých kinech bude

  • 2
První animovaný film kultovního režiséra Wese Andersona Fantastický pan Lišák, jenž měl v Česku vyjít jen na DVD, se přece jen dostane i na velké plátno. Alespoň během pár květnových dní v trojici pražských kin Světozor, Aero a Oko.

"Dohodli jsme se s majitelem práv, aby diváci nebyli o výjimečný zážitek ochuzeni," říká Ivo Andrle ze Světozoru, kde film nabídnou od pátku.

Příběh se dvěma oscarovými nominacemi, jehož hlavní postavy namluvili George Clooney a Meryl Streepová, vznikl podle předlohy Roalda Dahla. Jeho hrdinou je zloděj kuřat, jenž od nejisté existence zběhne ke kariéře spořádaného novináře, leč s krizí středního věku se mu po loupeživých výpravách zasteskne – a farmáři začnou zbrojit.

Anderson získal oscarovou nominaci již za neobvyklou komedii Taková zvláštní rodinka, která mu vybudovala rovněž okruh věrných fanoušků. V Česku byly k vidění také jeho dva další hrané snímky, fantaskní Život pod vodou a sourozenecká road movie po Indii nazvaná Darjeeling s ručením omezeným. Nyní jedenačtyřicetiletý režisér připravuje nový film Můj nejlepší přítel.