Sharon Stoneová - Sharon Stoneová v Karlových Varech | foto: Dan Materna, MF DNES

Padl rekord MFF, poroty finišují

Na karlovarském filmovém festivalu padl rekord návštěvnosti. Zatímco loni zavítalo do kin 123 749 diváků, letos už vydaly pokladny o šest tisíc a padesát vstupenek více. Festival končí v sobotu.

Podle informací tiskového střediska se v Karlových Varech akreditovalo 10 746 účastníků.

Festivalový pas, který umožňuje rezervaci lístků na projekce či vstup na různé doprovodné kulturní akce, si vyzvedlo 8371 fanoušků.

Filmových tvůrců je na jubilejním 40. ročníků 864, evidována je i téměř tisícovka lidí zastupujících filmový průmysl.

Dosud se na festivalu uskutečnilo 431 projekcí. Další začnou během dneška a ještě na sobotu je jich připraveno čtyřiačtyřicet.

Festival vyvrcholí slavnostním zakončením a předáním cen, takže jednotlivé poroty finišují s hodnocením.

V jury posuzující soutěž celovečerních filmů jsou například filmaři z Kanady, Maďarska, Španělska, Belgie a USA. Domácí film zastupuje herečka Zuzana Stivínová. "Jsem vděčným divákem a tímto kritériem se budu řídit," uvedla.

Hlavní porotu vede britský režisér Michael Radford, který dnes večer uvede mimo soutěž svůj snímek Kupec benátský, v němž hráli Al Pacino, Jeremy Irons a Joseph Fiennes. Jeho nejvýznamnějším titulem je příběh básníka Pabla Nerudy nazvaný Pošťák s Philippem Noiretem v hlavní roli, který v roce 1996 získal Oscara za hudbu a několik nominací na tuto cenu.

V čele poroty soutěže dokumentárních snímků, v níž o ceny usiluje sedmnáct titulů, mezi nimi jedenáct delších než 30 minut, usedl izraelský filmař David Fisher. Z českých tvůrců v ní je nezávislá režisérka Jana Hádková.

Sekci Na východ od Západu, do níž bylo letos vybráno čtrnáct snímků, posoudí jury, v jejímž čele je významný ruský žurnalista Andrej Plachov. Mezi porotci se objevila také dokumentaristka Mira Erdevički, pocházející z bývalé Jugoslávie. Od roku 1999 žije v Londýně a působí také v Česku.

Své ceny udělí v sobotu i nestatutární poroty Mezinárodní federace filmového tisku FIPRESCI, Mezinárodní federace filmových klubů FICC a tradičně i porota ekumenická.

Letos poprvé na karlovarském festivalu rozhoduje porota mladých českých kritiků. Jejích pět členů (David Sláma, Viktor Palák, Tereza Dusová, Andrea Slováková a Pavel Bednařík) vybere ten nejlepší z devatenácti režisérských debutů v sekci Jiný pohled. Porota vznikla z iniciativy umělecké ředitelky Evy Zaoralové, podobnou mají například na MFF v Locarnu.

,