Paříži, miluji tě

Paříži, miluji tě - snímek z filmu | foto: H.C.E.

Osmnáct příběhů vyznává lásku Paříži

Nejdelší na filmu Paříži, miluji tě jsou titulky. Protože jeho producenti oslovili dvacítku režisérů z celého světa, ti zase své spřízněné scenáristy, herce, kameramany; výsledkem se stalo osmnáct kratičkých příběhů spojených romantickou metropolí.

"Vzniklo dvouhodinové svědectví o mnohotvárnosti filmařiny na jediném mystickém místě, a to v Paříži - ve městě lásky," říká jeden z autorů původní myšlenky, Emmanuel Benbihy.

"Každý tvůrce si mohl přinést vlastní pohled i nápad, každý si zvolil svůj žánr i styl. A pro každého platilo, že jeho autorská svoboda má pouze tři omezení: lásku, Paříž a pět minut na celé vyprávění." Z Paříže se nakonec nejčastěji vyskytují čtyři tamní čtvrti, ač zprvu projekt hodlal představit všech dvacet městských obvodů.

Mezi režiséry povídek se najdou třeba slavní bratři Ethan a Joel Coenovi, dále Gus Van Sant, Wes Craven, Walter Salles, Alexander Payne či Olivier Assayas. A kdo jsou jejich hrdinové?

Americký turista vnímající rasové napětí. Mladá emigrantka pracující v odlišném prostředí. Americká hvězdička, která tady točí film. Muž váhající mezi manželkou a milenkou. Mladík z tiskárny snící o jiném muži. Otec, jenž hledá vztah k dceři. Nebo pár, který se snaží pro svůj milostný život najít nové podněty.

Zároveň se i na malé ploše projevují libůstky jednotlivých filmařů. Třeba slavný Mexičan Alfonso Cuarón natočil svůj příspěvek z parku Monceau v jediném záběru. Bratři Coenovi v Tuileriích zas použili svůj osobitý humor i dvorního herce Steva Buscemiho. Herečka Maggie Gyllenhaalová okouzluje přízvukem a Rufus Sewell s Emily Mortimerovou odvahou tváří v tvář duchům.

Oscar Wilde i upírka
Kamery se vydaly k Eiffelově věži a k Bastille, na Pigalle či Montmartre i na hřbitov Pere-Lachaise, kde mistr hororů Craven nechává obživnout Oscara Wilda v podání tvůrce jiné povídky, autora Bokovky Alexandera Payna.

Herec Gérard Depardieu točil v Latinské čtvrti, kde si zahrál majitele kavárny. Tom Tykwer se vydal do Saint-Denis a ve čtvrti Madeleine se potkala opravdu nevšední dvojice: Frodo z Pána prstenů Elijah Wood coby turista s nejnovější slečnou Jamese Bonda Olgou Kurylenko v roli upírky.

Nezávislý projekt s rozpočtem třináct milionů dolarů měl svou premiéru před dvěma lety v Cannes. Pak projel další festivaly od Moskvy přes Toronto, Kodaň či Stockholm po Montevideo a loni se postupně vydal do kin desítek zemí.

Zatímco do Česka teprve nyní vstupuje, v zámoří už točí třináctka jiných tvůrců další kolekci povídek, tentokrát pod názvem New Yorku, miluji tě. A na rok 2010 se připravuje třetí vyznání lásky: Šanghaji.